Родичі загиблих у катастрофі збитого над Донбасом “Боїнга” подали в суд на Росію і Путіна

 

Родичі загиблих у катастрофі літака MH17 “Малайзійських авіаліній”, що розбився на окупованій території Донбасу, подали у Європейський суд з прав людини позов проти Росії та її президента Володимира Путіна. Про це повідомляє Reuters із посиланням на австралійські ЗМІ.

Згідно з повідомленням, позов іще 9 травня подала австралійська юридична компанія від імені 33 родичів жертв катастрофи з Австралії, Нової Зеландії та Малайзії.
Кожен із них вимагає від РФ та Путіна виплати компенсації в розмірі 10 мільйонів доларів.

Як повідомляла Новинарня, незалежні експерти з групи Bellingcat, яка спеціалізується на вивченні інформації в соцмережах та інших відкритих джерелах, дійшли висновку, що самохідну вогняну установку “Бук-М1”, яка збила рейс MH-17 авіакомпанії “Малайзійські авіалінії” над Донбасом, надала бойовикам російська бригада.

Зі звіту Bellingcat випливає, що кінцеву відповідальність за катастрофу пасажирського “Боїнга”, збитого над Донбасом 17 липня 2014 року, несуть міноборони РФ і особисто президент Росії Володимир Путін.

 

Нагадаємо, що авіакатастрофа пасажирського літака Boeing 777 “Малайзійських авіаліній”, який летів із Амстердама в Куала-Лумпур, сталася 17 липня 2014 року поблизу населеного пункту Грабове (не підконтрольна Україні територія Донецької області). Жертвами катастрофи стали 298 людей, серед яких 15 членів екіпажу.

14 липня Малайзія внесла до Ради безпеки ООН проект резолюції про створення міжнародного трибуналу з розслідування падіння Boeing 777. Цю ідею підтримали також Нідерланди, Україна, Австралія і Бельгія. У Кремлі назвали цей крок передчасним і заблокували документ.

13 жовтня 2015 року Рада безпеки Нідерландів оприлюднила власний звіт щодо авіакатастрофи пасажирського лайнера Boeing 777 “Малайзійських авіаліній”. Згідно із документом, літак був уражений частинами ракети 9N314M, випущеної з ПЗРК “Бук”; було встановлено, що вихідна точка запуску розташована на території близько 320 кв. км на території східної України; Україна не дала адекватної оцінки ризику для цивільної авіації; в України було достатньо підстав для закриття повітряного простору над окупованими територіями.

Під час оприлюднення технічних висновків журналістам та родичам загиблих показали реконструйовані частини літака малайзійських авіаліній.
Своєю чергою, українські спеціалісти заявили, що авіаційна влада тоді перевиконала рекомендацію та встановила межу в 10 кілометрів.

Читайте також:
Експерти визначили номер “Буку” 53-ї бригади ППО ЗС Росії, яким збили літак на Донбасі

За що отримав Георгіївський хрест російський офіцер із підрозділу,
який, імовірно, збив Боїнг MH17

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна