Декомунізація: голова Полтавщини перейменував 600 вулиць

 

 

Голова Полтавської обласної державної адміністрації Валерій Головко в рамках декомунізації підписав розпорядження про перейменування на Полтавщині понад 600 вулиць. Переважна більшість із них — в обласному центрі.

Повноваження щодо перейменувань голова ОДА отримав ще 21 лютого на виконання закону України “Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їх символіки” – після того як вимоги закону про декомунізацію знехтували міські ради.

Як писала Новинарня, вже після дедлайну, 1 березня ц.р., Полтава на чолі з мером Олександром Мамаєм залишалася єдиним обласним центром, який узагалі не починав декомунізацію.

“Над цим документом працювали експерти, громадські активісти, мешканці Полтави, які брали участь в опитуванні, історики і краєзнавці, депутати. Ми намагалися максимально врахувати думку кожного і водночас підкреслити, що Полтавщина — серце України”, — прокоментував підписання розпорядження Валерій Головко.

“Ми повертаємо частину історичних українських назв вулицям, які вони носили до комуністичного режиму, і даємо нові, пов’язані із постатями борців за незалежність України та із нашим сьогоденням. Упевнений, що цей документ дасть новий патріотичний поштовх для розвитку Полтавщини”, – цитує голову сайт ОДА.

Повідомляється, що текст розпорядження з повним переліком усіх перейменованих вулиць займає майже 30 аркушів. З понеділка інформацію почнуть оприлюднювати у ЗМІ. Розпорядження набере чинності за 10 днів після опублікування.

Як дізналася Новинарня з сайту “Полтавщина”, серед остаточних варіантів перейменування, які топонімічна група при ОДА подавала на розгляд голові, були такі:
вулиця Жовтнева — вулиця Соборності;
вулиця Калініна — вулиця Степана Бандери;
вулиця Фрунзе — вулиця Івана Мазепи;
вулиця Леніна — вулиця Небесної сотні.

Читайте також:
У Полтаві в присутності президента і патріарха
відкрили багатостраждальний пам’ятник Мазепі

Леннон замість Леніна. Гуморист Москаль – перший голова ОДА, хто взявся за перейменування

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна