Як Україна вшановувала жертв депортації кримських татар

 

У День пам’яті жертв депортації кримськотатарського народу, 18 травня, жалобні заходи відбулися в різних містах України та світу. А також в окупованому Криму, незважаючи на заборону окупаційної російської влади.

Опівдні жертв геноциду вшанували хвилиною мовчання: рівно о 12:00 усі українські телеканали і радіостанції передавали спеціальний сигнал.

У Києві вранці біля будівлі Національного інституту ім. Т.Г.Шевченка молодь створила живу інсталяцію у вигляді кримськотатарського прапору.
Вдень у Національній опері України відбувся концерт-реквієм.

А ввечері на майдані Незалежності пройшов мітинг пам’яті жертв депортації 1944 року за участю голови Меджлісу кримськотатарського народу, депутата Верховної Ради України Рефата Чубарова.

Він, зокрема, зачитав лист заступника голови Меджлісу, політв’язня Ахтема Чийгоза, написаний під час перебування в застінках ФСБ.

“На долю нашого народу випало багато випробувань, і ми з честю їх проходили. Нас не зламати тюрмами і таборами, не залякати обшуками і арештами, не обдурити за допомогою маріонеток. Крим більше ніколи не буде без кримських татар“, – заявив Чийгоз.

Читайте також:
Кримські татари почали складати “список Чийгоза” на кшталт Магнітського й Савченко

Чубаров, у свою чергу, нагадав, що вже 18 кримських татар у Криму звинувачують у нескоєних злочинах і “зараз вони перебувають в катівнях і чекають окупаційного суду”.

 

Жалобні мітинги відбулися також у Харкові, Львові, Чернігові, Генічеську та інших містах України.

А також у деяких інших країнах, зокрема Литві, Канаді, де зараз перебуває з візитом лідер кримськотатарського народу Мустафа Джемілєв, та в Туреччині.

Як повідомляє Крим.Реалії, в Анкарі на мітингу зачитали послання президента Туреччини Реджпепа Тайїпа Ердогана зі словами підтримки до кримськотатарського народу.

 

У Криму, де жалобні заходи 18 травня заборонено з часу окупації півострова Росією в березні 2014 року, кримські татари також приходили до пам’ятних місць, щоб вшанувати жертв депортації 1944 року.

Як повідомив у своєму “Фейсбуці” голова ЦВК Курултаю кримських татар Заїр Смедляєв, зранку в Джанкої кримські татари провели покладання квітів до пам’ятного знаку і меморіальної дошки на будівлі вокзалу та молебень.
За  інформацією Смедляєва, такі ж заходи відбулися в Первомайському і в Кіровському районах.

Також, починаючи від ранку, квіти несли до меморіальної дошки на Бахчисарайському залізничному вокзалі. Опівдні там зібралися кілька сотень кримських татар, які прочитали молитву і вшанували пам’ять жертв хвилиною мовчання.

В цей час автомобілісти протягом кількох хвилин сигналили на знак солідарності, а деякі водії на повну гучність увімкнули пісню Джамали “1944”, повідомляє Крим. Реалії.

Читайте також:
Роковини депортації: прокуратура АРК почала досудове слідство за фактом геноциду кримських татар

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна