Як розлючена Росія намагалася відібрати перемогу в України на “Євробаченні”

 

Перемогу на конкурсі “Євробачення-2016” української співачки Джамали росіяни сприйняли занадто близько до серця. Так, низка російських ЗМІ після перемоги кримської татарки та її пісні “1944” почали шукати виправдання та звинувачували журі та організаторів конкурсу в політизованості. До критики на адресу Джамали й організаторів конкурсу підключилися зокрема політики РФ.

Так, наприклад, російський сайт Regnum цитує слова депутата Держдуми РФ Сергія Миронова:

миронов джамала

“Якесь журі – незрозуміле, яке всупереч думці телеглядачів приймає абсолютно очевидне політичне рішення. Але, як-то кажуть, прапор їм в руки, “Євробачення” – конкурс, якому багато-багато років, схоже, робить все, щоб остаточно себе дискредитувати”, – висловився лідер партії “Справедлива Росія”.

Особливо “яскраво” висловився голова комітету Ради Федерації з міжнародних справ Костянтин Косачов (“Єдина Росія”), який вважає, що Україна насправді програла, а не навпаки:

Читайте також:
Росія хоче оскаржити перемогу Джамали і пускає в хід пранкерів. ВІДЕО

Міністр культури РФ, уродженець України Володимир Мединський натякнув, що пісня Джамали – не справжнє мистецтво:

мединський джамала

Читайте також:
Цирк Перемоги на дроті. Культ 9 травня в Росії переріс в офіційну клоунаду

Про “політичну трибуну”, яка перемогла явного фаворита Сергія Лазарєва, писала й “Комсомольськая правда”:

кп джамала

Пересічні росіяни в соцмережах та на вулицях теж не вщухали, критикуючи журі, Джамалу, яка “наскиглила на перемогу”, й поширювали коментарі про те, що Україні ніде взяти гроші на проведення “Євробачення-2017”.

Читайте також:
Чотири міста України претендують на прийом “Євробачення-2017”

При цьому гендиректор НТКУ Зураб Аласанія зазначив, що Україні проведення “Євробачення-2017” обійдеться дешевше, ніж організація цьогорічного конкурсу в Стокгольмі.

“Я не можу поки назвати конкретну суму, але вона буде точно менша, ніж цього року витратив Стокгольм, – сказав Аласанія. – Але це не означає, що якість шоу буде нижчою, оскільки вартість аналогічних послуг у нас нижча, ніж у Швеції”.

Зазначимо, що бюджет “Євробачення” у Швеції становив 9 млн. євро, що в 2,5 раза менше порівняно з минулим роком, і був найменшим за останні 16 років.

Роздули в російських ЗМІ і петиції, що з’явилися на сайті Change.org, які закликають позбавити переможницю першого місця.

рос петиція джамала 2

рос петиція джамала

Найбільш розтиражованою в російських ЗМІ виявилась петиція жителя Єревана, яку підписали 183 248 людей.

вірмен петиція джамала

“Ми розуміємо, що голосування в журі та голосування глядачів це складний і емоційний процес, але кількість людей, які підписали цю петицію показує, що багато хто впевнений у тому, що цьогорічний “переможець” – не той виконавець, який цього заслуговував”, – йдеться у зверненні.

Однак зазначимо, що петиції на цьому сайті не мають жодної юридичної сили.

Політизованість “Євробачення” в цьому році помітили і західні ЗМІ, однак, на відміну від російських  до критики майже не вдавалися.

Так, німецьке видання Spiegel Online зазначає: “Наприкінці усе все ж таки звелося до дуелі, яка сформувалася упродовж усього тижня “Євробачення” у Стокгольмі, – Росії проти України. Так, рішення на користь Джамали є політичним. Але водночас це й рішення на користь пісні”.

Британська газета The Guardian ще 14 травня опублікувала статтю “Ти слухаєш, Путіне?”, присвячену пісні Джамали “1944”. У статті пояснюється історичний аспект пісні про депортацію кримських татар та зв’язок із сучасною ситуацією в Україні, зокрема на окупованому півострові.

Видання The Washington Post акцентувало увагу також на історичному аспекті пісні, зазначивши, що Джамала насамперед вирізнилася з-поміж решти конкурсантів глибиною своєї пісні та тематикою.

CBS News, окрім тексту пісні, відзначило і неймовірну щирість та емоційність виконання, починаючи від низького початку і до емоційного надриву.

Видання Mashable зазначило, що надзвичайно потужному виступу українки принесли перемогу саме голоси глядачів.

Не залишилися байдужими до виступу Джамали й іноземні політики та відомі люди.

Роулінг джамала

Зазначимо, що поміж них була і відома письменниця – авторка “поттеріани” Джоан Роулінг, яка вболівала за Україну та коментувала в своєму Twitter.

Ще одна хвиля спроб дискредитувати перемогу Джамали з боку Росії виникла після заяви члена журі з Данії Хільди Хейк, яка повідомила, що вона переплутала бали і помилково виставила Україні 12 балів замість Австралії.

Втім, незважаючи на все це, намагання спростувати перемогу України в конкурсі “Євробачення-2016” виявилися марними.

Нагадаємо, раніше “Новинарня” повідомляла, що президент Петро Порошенко присвоїв Джамалі звання народної артистки. Водночас окупаційна влада Росією Криму запропонувала  Джамалі змінити громадянство з українського на російське і повернутися на півострів.

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна