Новий план виховання дітей Донбасу: візити до військових частин і 21 суто українська школа

 

Сьогодні, 17 травня, колегія Донецької обласної державної адміністрації на чолі з керівником області Павлом Жебрівським затвердила Програму національно-патріотичного виховання дітей та молоді в Донецькій області на 2016-2020 роки.

“Хто б що не казав, переконаний, що ця сходинка повернення Донбасу в єдиний український простір така ж важлива, як економічний підйом і побудова інфраструктури”, – прокоментував подію в соцмережі Павло Жебрівський.

За його словами, “дуже важко змінити ментальність старших людей. Але виховувати маленьких українців патріотами своєї держави, самодостатніми європейцями – наше завдання. Це зерно, з якого проростатиме цвіт нації. А влада повинна створити всі умови для живильного ґрунту”.

Програма складається з шести проектів, які повинні сформувати у молодшого покоління відчуття патріотизму, сучасної національної ідентичності та національної гідності, ідеться в повідомленні прес-служби ДонОДА.

Щоб сформувати у молодого покоління готовність до захисту суверенітету та територіальної цілісності Батьківщини, програма передбачає створення патріотичних шкіл, профільних таборів та відвідування військових частин.

Також департамент освіти і науки пропонує проводити історичні турніри, дослідження, фольклорно-етнографічні фестивалі, благодійні акції для того, щоб ознайомити дітей з надбанням українського народу, його історією.

Для реалізації схожої мети – донесення до дітей ідеї соборності держави – автори програми пропонують молодіжні, педагогічні та культурні обміни, екскурсійні маршрути.

Дуже важливим напрямком роботи, за повідомленням ДонОДА, є виховання в дітей шани до української мови та бажання нею спілкуватись.
В Програмі передбачено друк популярної дитячої літератури рідною мовою, запровадження грантів для молодих письменників, проведення літературних турнірів.

Коментуючи цей напрямок у “Фейсбуці”, голова обласної ВЦА Жебрівський зазначив: “Одним із таких кроків також стане формування на Донеччині 21 опорної школи виключно з українською мовою викладання. Ми створимо таку «цукерку», куди нікого затягувати не доведеться. Батьки самі будуть зацікавлені віддати дитину вчитися до найбільш сучасного і перспективного закладу”.

“А для того, щоб сприяти процесам євроінтеграції, в 2016-2020 роках в області будуть проводитись конференції, відбуватимуться молодіжні обміни та інформаційні кампанії”, – ідеться в повідомленні.

Посилювати суспільну активність дітей директор Департаменту освіти і науки Донецької ОДА Надія Оксенчук запропонувала, посилюючи учнівське самоврядування. Також необхідно проводити профорієнтаційні заходи, правові турніри і конкурси. Результатом такої роботи повинна стати готовність молоді активно брати участь у соціальному житті держави, навчитися робити власний вибір.

Павло Жебрівський наголосив, що його основна мета як очільника області – введення Донеччини в єдиний український простір.
“Я дуже хочу, щоб ця Програма патріотичного виховання не була для галочки, формальною. Для цього ви маєте перейнятися нею, усвідомити, що вам це потрібно”, – звернувся він до чиновників.

Читайте також:
Полтавщина – перша з областей, яка зав’язала партнерство з районом української Донеччини

Як Орландо Блум їздив по Донбасу. ФОТО, ВІДЕО

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна