БПП загальмував створення тимчасової слідчої комісії з питань офшорів

 

Парламентські фракції не досягли домовленості щодо створення тимчасової слідчої комісії парламенту щодо офшорів держчиновників.
Про це повідомив керівник фракції Радикальної партії Олег Ляшко журналістам у кулуарах парламенту, передає “Інтерфакс-Україна”.

Сьогодні фракція Ляшка продовжила блокувати трибуну. Втім, на роботу парламенту це не вплинуло.

“Тільки що відбулася нарада у спікера Андрія Парубія. На жаль, ми не досягли домовленості, тому що БПП блокує будь-які антикорупційні розслідування. Ми наполягаємо на тому, щоб у парламенті була створена слідча комісія для розслідування корупції та офшорів високопоставлених осіб”, – сказав лідер РПЛ.

Олег Ляшко заявив, що має намір особисто очолити таку комісію.

Він вважає відволіканням уваги той, що Блок Петра Порошенка пропонує створити комісію не лише з питань офшорів, а з загальною назвою “з розслідування політичної корупції”.

На такому форматі роботи комісії акцентує увагу депутат від БПП Олексій Мушак, який зазначає, що справа не лише в офшорах, а в тому, що багато політиків живуть не за статками, декларуючи невелику платню і живучи в розкошах.

Керівник фракції БПП Ігор Гринів заявив, що для створення ТСК необхідний консенсус, якого поки немає в парламенті.
“Він (Ляшко) хоче процес, а не результат”, – сказав Гринів.

Водночас представник фракції “Батьківщина” Ігор Луценко визнає: щоб зламати звичайну схему роботи тимчасових слідчих комісій, треба прийняти новий закон про ТСК, а без нього робота комісії залишиться бездоказовими балачками.

Про те, що створення “офшорної” ТСК блокує фракція Блоку Порошенка, в ефірі каналу “112 Україна” заявив і народний депутат від “Об’єднання “Самопоміч” Єгор Соболєв, голова Комітету ВР з питань запобігання і протидії корупції.

“Я думаю, що це політична гра – щоб дійсно не концентруватися тільки на бізнесі президента, БПП пропонує розглянути всіх. Ми – за. “Самопоміч” буде підтримувати і розслідування діяльності президента, який не має права займатися бізнесом, і розслідування зловживань інших політиків. Тут не можна бути недоторканним”, – зазначив Соболєв.

Читайте також:
“Розкриття офшорів Порошенка – радше його політична відповідальність, а не юридична”, – “Слідство.інфо”

Як відомо, Міжнародний консорціум журналістських розслідувань (ICIJ) відкрив доступ до бази даних, яка ґрунтується на так званих “панамських документах”. 4 квітня було оприлюднено першу частину розслідувань, що зачепили зокрема компаній президента Петра Порошенка.

Наступна інформація була опублікована 9 травня. Оновлена база даних містить понад 200 тис. офшорних компаній, зареєстрованих через панамську Mossack Fonseca. За даними ICIJ, 643 українських громадян володіють 469 офшорними компаніями.

10 травня журналіст Дмитро Гнап опублікував документи, з яких випливало, що офшорна компанія Intraco Management Ltd. торік переказувала валюту на проживання та навчання дочки першого заступника голови фракції БПП Ігоря Кононенка, а також оплачувала приватний літак, яким користувався Петро Порошенко вже під час свого президентства. Для цих перельотів компанія начебто закуповувала пальне у “Газпрому”, свідчать документи.
Сам Кононенко заявив, що компанія належить заступнику генерального директора корпорації “Рошен” Сергію Зайцеву, а вони з президентом не мають до неї ніякого відношення.

Фракція БПП підтримала ідею створення тимчасової слідчої комісії у парламенті для перевірки оприлюднених фактів і визначила коло своїх депутатів для участі в роботі комісії. До цього кола не потрапив “головний розслідувач” Сергій Лещенко.

При цьому кандидат до ТСК від президентської фракції Олексій Мушак каже, що наявність офшорів у президента Порошенка не є порушенням закону – це лише питання моральної відповідальності. Порушень у наявності офшорів у свого однопартійця Ігоря Кононенка Мушак також не бачить.

“Нам треба пройтися не тільки по компаніях президента, а й по всіх членах парламенту, у яких знайшли офшори. Я б почав із порівняння сум, які проходили через офшори, з офіційним рівнем доходу [політиків]. Всі фракції вже подали свої кандидатури, голосувати за створення комісії можна вже у четвер“, – сказав Мушак у кулуарах Верховної Ради.

Відомо, що своїх кандидатів до “офшорної” ТСК, крім Блоку Порошенка і Блоку Ляшка, визначили “Народний фронт”, “Батьківщина”, “Самопоміч”. Також готовий голосувати “за” “Опоблок”.

Водночас представники некоаліційних фракцій припускають, що сторона Порошенка намагатиметься мінімізувати наслідки комісії, поставивши на її чолі свого депутата.
“Я підозрюю, що в останню хвилину президент реалізує підступний план поставити на чолі комісії залежну людину. Проте, у демократичних фракцій є можливість зірвати цей план своїм голосуванням”, – пояснив депутат із “Самопомочі” Єгор Соболєв “Новому времени”.

Читайте також:
Ляшко, який найбільше кричить про офшорний скандал, сам фінансується з офшорів,
– екс-нардеп

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна