Вірменія відклала визнання незалежності Нагірного Карабаху

 

Парламент Вірменії 16 травня не включив до порядку денного пленарних засідань законопроект опозиційних депутатів про визнання незалежності так званої Нагірно-Карабахської Республіки, що згідно до міжнародного права є окупованою частиною Азербайджану. Про це повідомляє NEWS.am.

За включення проекту до порядку денного проголосували 12 депутатів, решта не взяли участь у голосуванні.

Нагадаємо, 5 травня стало відомо про те, що кабінет міністрів Вірменії направив у парламент законопроект про визнання незалежності НКР.
В уряді пояснили, що лише схвалили висновок щодо законопроекту “Про визнання республіки Арцах”, але це в принципі не виключає ухвалення рішення про визнання республіки в майбутньому.

Як писала Новинарня, воєнна фаза карабахського конфлікту між Азербайджаном та Вірменією відновилися 2 квітня 2016 року  після 21-річного “замороження”. Азербайджанська армія пішла в наступ (за даними з Баку – після провокації з вірменського боку) і зайняла деякі панівні висоти й населені пункти на окупованій вірменами території азербайджанського Нагірного Карабаху. Вірменська сторона завдала потужних ударів у відповідь.

За даними ООН, з 2 до 7 квітня в результаті воєнних зіткнень у Нагірному Карабаху щонайменше 33 людини загинули і понад 200 отримали поранення. Дані з обох сторін свідчать про більші втрати.

Баку і Єреван досягли домовленості щодо поновлення режиму припинення вогню на лінії зіткнення військ, починаючи з полудня 5 квітня. Але вже 9 квітня учасники конфлікту в Нагірному Карабасі звинуватили один одного у порушенні перемир’я.

Історія конфлікту

Нагірно-Карабахська Республіка – провірменське сепаратистське утворення, невизнана держава, проголошена 2 вересня 1991 року на спільній сесії Нагірно-Карабаської обласної та Шаумянівської районної рад народних депутатів Азербайджанської РСР.

10 грудня 1991 року відбувся референдум про статус НКР, на якому 99,89% учасників висловилися за незалежність. Референдум був бойкотований азербайджанською меншістю. 6 січня 1992 року “Верховна рада НКР” прийняла декларацію “Про державну незалежність Нагірно-Карабаської Республіки”.

Проголошенню незалежності передував майже чотирирічний вірмено-азербайджанський конфлікт, що призвів до численних жертв та біженців з обох сторін, викликаних застосуванням масового насильства й етнічних чисток.
Причиною конфлікту став той факт, що вірменське населення Нагірно-Карабахської автономної області (НКАО), що входила до складу Азербайджанської РСР, у процесі розпаду СРСР не бажало залишатися в складі Азербайджану.
Карабахська війна тривала з 1987 до травня 1994 року.

nagorno-karabakh_occupation_map

Територія, фактично контрольована НКР на цей час, лежить у південно-західній частині основної території Азербайджану та примикає до державного кордону між Азербайджаном і Вірменією.
Під контролем “армії оборони Нагірного Карабаху” перебуває переважна більшість території колишньої НКАО. Також вірменськими військами окуповано, повністю або частково, сім прилеглих районів Азербайджану включно з “Лачинським коридором”, що з’єднує анклав НКАО і Вірменію.

Під контролем Національної армії Азербайджану перебуває частини територій Мартакертського, Мартунінського та Шаумянівського районів НКР.
Нагірно-Карабахська Республіка у свою чергу вважає ці території “окупованими”.

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна