Кримські татари очікують змін до Конституції, що закріплять їхні права

 

Голова Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров очікує внесення змін у Конституцію України, що закріплять право на самовизначення кримськотатарського народу після деокупації Криму.
Про це він сказав на брифінгу “Крим і кримські татари: наслідки депортації 1944 року та загрози окупації 2014 року. Роль України і міжнародної спільноти у захисті невід’ємних прав кримськотатарського народу”, повідомляє прес-служба Блоку Порошенка, народним депутатом від якого є Чубаров.

“Президент України мав би дати публічне доручення нинішній конституційній комісії, щоб у її складі було створено робочу групу з підготовки змін до розділу 10 Конституції України. Розділ називається «Автономна республіка Крим». Ми виходимо з того, що в цьому розділі має бути дуже чітко прописано, що кримська автономія утворюється на основі права кримськотатарського народу на самовизначення в складі Української держави”, – заявив Чубаров.

Голова Меджлісу наголосив на тому, що “таке пряме доручення і така угода відкриває шлях до розгляду Верховною Радою законодавчих проектів, які доповнюватимуть статті, котрі будуть внесені до Конституції України, в тому числі щодо ухвалення закону про статус кримськотатарського народу і про інші аспекти кримської життя, але вже після деокупації півострова”.

Верховна Рада 20 березня 2014 року ухвалила заяву, якою визнала кримських татар корінним народом і гарантувала їм право на самовизначення. Однак ухвалити закон про відновлення прав кримськотатарського народу як корінного поки не вдалося – у квітні 2014 року за нього проголосували лише 115 депутатів із 226 необхідних.

Європарламент у своїй резолюції від 4 лютого 2016 року назвав кримськотатарський народ корінним, наголосивши, що “кримські татари як корінний народ Криму мають право зберігати і зміцнювати свої власні політичні, правові, економічні, соціальні і культурні інститути”.

Нині політики й експерти спільно з представниками міжнародних організацій проводять роботу над проектом відповідних змін до Конституції України.

Читайте також:
Володимир В’ятрович В’ятрович пояснив, чому декомунізація Криму
відбудеться лише після деокупації

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна