Із бібліотеки Вернадського викрали першу книгу, надруковану в Україні

 

Із Національної бібліотеки України імені В.І. Вернадського було викрадено унікальне видання – “Апостол” Івана Федорова, надрукований 1574 року.
Як заявив директор НБУВ Володимир Попик, книга зникла 10 травня з відділу стародруків та рідкісних видань, повідомляє Радіо Свобода.

За його словами, за цим фактом відкрите кримінальне провадження.

“Ми з органами розшуку контактуємо, але розголошувати подробиці я не буду”, – сказав Попик.

Як повідомляє відділ комунікації головного управління Національної поліції в місті Києві, заява про викрадення стародруку надійшла 10 травня до чергової частини Шевченківського управління поліції. До правоохоронців звернулася співробітниця бібліотеки Вернадського, яка виявила крадіжку.

Поліція провела першочергові слідчі дії, опитала працівників бібліотеки і тепер проводить необхідні оперативно-розшукові заходи, “спрямовані на встановлення та затримання підозрюваної особи”.

За словами завідувача Музею рідкісної книги Ніжинського державного університету імені Миколи Гоголя Олександра Морозова, якого цитує Радіо Свобода, з Міністерства культури надходили застереження щодо можливості викрадення стародруків.

“Серед видань, що збереглися, ця книга є раритетною. Тому про крадіжку варто розголошувати, аби привернути увагу до пильнішого зберігання рідкісної літератури”,– додав Морозов.

Видання “Апостол” має велику наукову й історичну цінність, це перша друкована книга в Україні. Відомо про понад 90 примірників цього видання. Книга містить церковнослов’янський переклад “Діянь і послань апостольських”.

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна