Джамала отримала звання народної артистки України. І запрошення повернутися в Крим від окупаційної влади

 

Президент Петро Порошенко присвоїв співачці Джамалі (Сусані Джамаладіновій), яка здобула перемогу на пісенному конкурсі “Євробачення-2016” у Стокгольмі, звання народної артистки України.

“Це фантастична перемога. Ти зробила щасливими величезну кількість людей”, – сказав Порошенко, вручаючи артистці почесну нагороду під час зустрічі, повідомляє прес-служба президента.

Глава держави також наголосив, що перемога Джамали нині має надзвичайне значення як для українського народу загалом, так і для кримських татар зокрема.

“Фактично на підтримку України піднявся весь світ і сьогодні приємно, що це не просто підтримка абстрактної України, а підтримка України і Криму, кримськотатарського народу“, – наголосив президент, зазначивши, що теж разом із сім’єю дивися трансляцію фіналу “Євробачення” і вболівав за Джамалу.

Читайте також:
Як політики й колеги вітали Джамалу з перемогою

Порошенко також повідомив, що доручив Міністерству закордонних справ порушити перед ЮНІСЕФ питання про присвоєння Сусані Джамаладіновій почесного звання Посла доброї волі ЮНІСЕФ.

“Це, з одного боку, пропагуватиме питання вирішення проблем дітей, питань міграції, а з іншого боку – нагадуватиме про те, що нам треба вирішувати і повертати Україні Крим, повертати дім всьому кримськотатарському народу. І особливо значуще, що це відбувається напередодні 72-ї річниці депортації, подій 1944 року. Все це дуже знаково”, – зазначив Порошенко.

Нагадаємо, 18 травня, в День пам’яті жертв депортації кримськотатарського народу, відзначають роковини цієї трагічної події. У цей день 1944 року в Середню Азію з півострова був відправлений перший ешелон кримських татар.
Усього з Криму радянською владою було депортовано понад 180 тисяч людей.

Тим часом окупаційна влада анексованого Росією Криму пропонує Джамалі змінити громадянство з українського на російське і повернутися на півострів. Про це повідомляє російська державна інформаційна агенція ТАСС із посиланням на віце-прем’єра контрольованого Росією уряду Криму Георгія Мурадова.

“Я наголошую, що Крим завжди буде радий виступам Джамали, це її батьківщина… Їй залишилося провести невеликі заходи, пов’язані зі зміною громадянства, приїхати на батьківщину і виступати у себе”, – ласкаво запросив Мурадов.

Як повідомляла Новинарня, українська виконавиця кримськотатарського походження Джамала (Сусанна Джамаладінова) перемогла на пісенному конкурсі “Євробачення-2016”, фінал якого відбувся у столиці Швеції Стокгольмі в ніч на 15 травня.

На конкурсі Джамала виконувала пісню “1944”, в якій розповідається про масову депортацію кримськотатарського народу з Криму 1944 року.
Друге місце на конкурсі посіла Австралія, третє – Росія.

Читайте також:
Чубаров: окупанти ув’язнили вже 18 кримських татар, і це не кінець

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна