Росія хоче оскаржити перемогу Джамали і пускає в хід пранкерів. ВІДЕО




Після оголошення перемоги України на “Євробаченні-2016” у студії каналу “Россия” (РФ) прозвучали заклики подати апеляцію на підставі того, що пісня Джамали “1944” – політично заангажована, а це заборонено умовами конкурсу. Організатори прямого ефіру “России” увімкнули запис телефонної розмови, в якій Джамала підтверджуєполітику” у своїй пісні.

Ідеться про пранк – провокаційний дзвінок Джамалі московського пранкера Лексуса (Олексія Столярова).

Варто зазначити, що йдеться про того самого телефонного провокатора, який у березні ц.р. брав участь у пранках з адвокатом Надії Савченко та з прес-секретарем президента України, а також у підготовці фейкового листа для ув’язненої Савченко нібито від імені Петра Порошенка.

Столяров зателефонував Сусані Джамаладіновій в Стокгольм, назвавши її “Сузаною” і представившись “помічником президента України Вадимом Чернишем” (насправді Черниш – міністр з питань тимчасово окупованих територій і внутрішньо переміщених осіб).
Під час розмови Джамала підтвердила, що написала пісню “1944” – про депортацію кримських татар з історичної батьківщини – півтора року тому, вже після російської окупації півострова, і, “звичайно”, це було пов’язано з анексією (дослівна цитата Лексуса: “с теми событиями в Крыму, когда Россия присоединила Крым к себе”).

На думку російських телевізійників, уже сам цей факт нібито є визнанням політизованого характеру пісні, що не відповідає умовам конкурсу “Євробачення”.

Псевдо-Черниш запитав Джамалу, чи не було б логічно назвати пісню “2014” (замість “1944”). Співачка відповіла, що “це розцінювалося б як політична акція і в такому разі пісня точно не потрапила на “Євробачення”.

У розмові Джамала пояснила, що її могли б усунути від конкурсу, якби вони “хоч трохи переборщила” з політичними акцентами та якби організатори “відчули найменшу агресію в пісні”.

“Звичайно, він (політичний зміст) там є, безумовно, але ми це знаємо по секрету. Коли я скажу це вголос – вони знімуть цю пісню. Потрібно бути дуже акуратним і мудрим. У пісні сказано більше, ніж ви думаєте”, – сказала співачка у відповідь на запитання пранкера-псевдоміністра.

Крім того, російські журналісти артикулювали як компромат згоду Джамали проголосити “та хоч які завгодно” політичні гасла після завершення конкурсу. Пранкер запропонував їй сказати “Слава Украине, героям слава!”

“Матеріали нашого розслідування можуть стати підставою для подачі офіційного протесту [Росії], офіційної апеляції на результати конкурсу”, – сказав після прослуховування аудіозапису компаньйон Столярова в телефонних провокаціях Володимир Кузнєцов (пранкер Вован).

“Вона (Джамала) обманула організаторів. Вона підтвердила, що після має політичний підтекст, що заборонено офіційно за умовами конкурсу”, – додав Олексій Столяров під оплески студії.

“Росія перемогла на конкурсі без політики, а Україна виграла конкурс з політикою, що заборонено правилами”, – зробив висновок ведучий.

Варто зазначити, що Європейська спілка мовників (EBU) ще в березні перевірила текст і назву композиції Джамали “1944” на відповідність правилам пісенного конкурсу “Євробачення”. EBU офіційно оголосила, що в пісні, присвяченій депортації кримських татар 1944 року, не виявлено жодних порушень, зокрема й будь-яких політичних заяв. Тобто жодних претензій до неї немає й пісня може брати участь у конкурсі.

Одним з учасників обговорення в студії каналу “Россия”, хто викривав “порушення правил” Джамалою, був журналіст Отар Кушанашвілі, якому СБУ нещодавно заборонила в’їзд та, відповідно, роботу в Україні.

Перед цим сюжетом канал “Россия” увімкнув запис двох інших пранків, які, на думку офіційного російського мовника, доводять, ніби голосування на “Євробаченні” було необ’єктивним.
На цьому аудіо пранкер Вован телефонував міністрам культури Молдови й Грузії, представлявся їхнім українським колегою Євгеном Нищуком та пропонував під час фіналу “Євробачення” поставити від імені професійного журі найвищий бал Джамалі і не підтримувати представника Росії. 
Хоча пряма згода не звучала, із приязного тону розмов російська студія зробила висновок, що саме в такий спосіб Україна забезпечила собі перевагу над Росією в голосуванні журі.
“Решается вот именно такими методами”, – заявив ведучий.

Як відомо, саме Росія найбільше користується прихильністю країн-сусідів під час голосування на конкурсах “Євробачення”.
Зокрема, під час даного обговорення на каналі “Россия” співак Бедрос Кіркоров висловив невдоволення тим, що Вірменія цього разу, на відміну від інших, не дала перше місце Сергію Лазарєву, тоді як росіяни і вірмени – “братерські народи”.

Читайте також:
В’ятрович: “Євробачення-2017” Україна прийматиме в Севастополі

Джамала: краще б цієї пісні не було

Виступ Джамали у фіналі “Євробачення-2016” у Стокгольмі:

“Це знакова для мене композиція. На написання пісні мене надихнула розповідь прабабусі про трагедію, яка сталася з нашою сім’єю та кримськотатарським народом у 1944-му. Прадідусь був на фронті, тому не міг захистити її та дітей. Усіх завантажили в товарні вагони і, як худобу, кілька тижнів везли в Середню Азію. Тих, хто не витримував у цих нелюдських умовах і помирав від голоду та спраги, просто викидали дорогою з поїзда. Моя прабабця також втратила там одну зі своїх дочок”, – розповідала раніше Джамала, наголошуючи, що для неї “дуже важливо, аби про цю історію дізналося якомога більше людей і в нашій країні, й за її межами”.

Текст пісні Джамали “1944” в українському перекладі:

Коли приходять незнайомці…
Вони приходять до твого дому,
Вони вбивають вас всіх і кажуть:
“Ми не винні… не винні”

Де ваш розум?
Людство плаче.
Ви думаєте, що ви боги,
Але всі вмирають.

Не ковтайте мою душу,
Наші душі.

Я не могла провести свою молодість там, тому що ви забрали мій світ.
Ми могли б побудувати майбутнє,
Де люди вільно живуть і люблять,
Щасливі часи…

Де ваші серця?
Людство, процвітай.

Ви думаєте, ви боги,
Але люди вмирають.

Не ковтайте мою душу,
Наші душі.

Я не могла провести свою молодість там, тому що ви забрали мій світ,
У мене не було Батьківщини…

Варто наголосити, що Європа визнала переможницею головного пісенного конкурсу континенту кримську татарку Джамалу в той період, коли з окупованого Росією Кримущодня надходять повідомлення про арешти силовиками кримських татар, а Меджліс кримськотатарського народу заборонено рішенням окупаційного суду.

Після затримання заступника голови Меджлісу Ільмі Умерова Джамала, перебуваючи вже в Стокгольмі, сказала журналістам: “Я відчуваю ще більш актуальною свою пісню, на жаль, коли я чую про такі події…Це сумно, і, я сподіваюсь, що все буде добре. Я співаю на всю Україну, я співаю до Криму. Я хочу, щоб моя пісня була краплею в цьому океані і допомогла розкрити проблеми України та кримських татар”

Саме Джамалу та її пісню “1944” Стокгольмі відзначили премією Eurostory Awards 2016. Цю нагороду щорічно присуджують на “Євробаченні” за найкращий рядок у конкурсній пісні.

Цього разу фахове журі письменників, яке обирає переможці, найбільше вразили такі слова з пісні Джамали: “You think you are gods, but everyone dies” (“Ви думаєте, що ви – боги, але всі помирають”).

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна