“Перемога Кремля”: сайт “Миротворець” закривається

Сайт “Миротворець”, який днями оприлюднив персональні дані журналістів, “акредитованих” для роботи у “ДНР” і “ЛНР”, заявив про закриття проекту. Відповідна інформація опублікована на головній сторінці сайту.

“Беручи до уваги реакцію, яку викликала публікація списку журналістів, акредитованих терористичною організацією “ДНР”, вимоги уповноваженої з прав людини Валерії Лутковської, а також постійно стурбованого і занепокоєного Євросоюзу, а також по-антиукраїнському налаштованих журналістів України на чолі із заступником міністра інформаційної політики Тетяною Поповою, Центр “Миротворець” ухвалив непросте рішення про закриття сайту”, – йдеться у повідомленні.

У заяві також повідомляється, що співробітники центру проводять архівування всієї наявної інформації, яку пізніше буде викладено у відкритий доступ у вигляді архівів для скачування.

“Ми дякуємо силовим відомствам України за те, що вони користувалися нашою схемою виявлення проросійських бойовиків, російських шпигунів, тим самим оберігаючи наш мир і спокій, а також усіх, хто заради суспільної користі присилав нам інформацію про сепаратистів, терористів, найманців та інших воєнних злочинців”, – додають у “Миротворці”.

Народний депутат, керівник центру “Інформаційний спротив” Дмитро Тимчук назвав закриття “Миротворця” “блискучою перемогою Кремля”.

“Це – пряма й переконлива перемога тих європейських сил, які ніяк не визнають, що події на Донбасі – це агресія Росії проти України, продовжують бурмотіти про “мову миру” і необхідність для українців замість захисту своєї країни лізти цілуватися з тими, хто вбиває їх на Сході.
І, звісно ж, це блискуча перемога Кремля руками тих панів у ЄС, яким до сверблячки хочеться продовжувати дружбу з російським фюрером. Із допомогою наших рідних чиновників і “споживачів” грантів”, – наголосив Тимчук.

“Ми довго ставили собі запитання, чому ж програємо інформаційну війну? Закриття “Миротворця” – красномовна відповідь на це запитання“, – додає засновник “Інформаційного спротиву”.

А Роман Бурко, засновник хакерського ресурсу “Інформнапалм”, волонтери якого викрили багато секретів “ДНР” та російських військовослужбовців, висловив припущення, що тепер “багато волонтерських ініціатив, які заважають просувати політику “у нас не війна, у нас АТО”, будуть в опалі”.

“Миротворець зробив незмірно більше для перемоги, ніж Мінстець і ціла шобла толерантних до агресора медіа. Мені щиро шкода, що ресурс закривають”, – написав Бурко, який інколи критикував дії сайту “Миротворець”.

Як писала Новинарня, скандал виник після того, як український ресурс “Миротворець” опублікував список усіх журналістів, які будь-коли проходили “акредитацію” в так званій ДНР, із зазначенням їхніх контактних даних.

Загалом у цьому реєстрі 4068 прізвищ співробітників мас-медіа з Росії, України, Європи, США, країн Латинської Америки, Азії (зокрема, таких відомих агенцій та ЗМІ, як AFP, Al Jazeera, Reuters, BBC, Reuters, France 24, Sky-news, CNN, Associated Press, The Gardian тощо).

Це спричинило обурення низки журналістів та медіа-організацій в Україні та за її межами. Обурення публікацією особистих даних представників ЗМІ висловили в Євросоюзі.

А Уповноважений Верховної Ради з прав людини Валерія Лутковська 11 травня звернулася до Служби безпеки України і до голови Національної поліції України Хатії Деканоїдзе з рекомендацією вжити заходів щодо припинення незаконного збору та поширення персональних даних на сайті “Миротворець”, а також забезпечити блокування доступу до цього сайту на території України.

Прокуратура Києва за фактом оприлюднення даних на сайті “Миротворець” 11 травня внесла до Єдиного реєстру досудових розслідувань відомості про вчинення кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 171 КК України (перешкоджання законній професійній діяльності журналістів).

Представник ОБСЄ з питань свободи ЗМІ Дуня Міятович також висловила занепокоєння щодо оприлюднення на сайті “Миротворець” персональних даних журналістів, акредитованих на Донбасі, оскільки це, на її думку, створює ще більшу загрозу безпеці представників ЗМІ.

Читайте також:
Українські хакери зламали сайт “МЗС ДНР”
і встановили, що його адмініструє Москва. ВІДЕО

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна