На саміті в Лондоні близько 40 країн пообіцяли боротися з корупцією

 

Учасники антикорупційного саміту, що відбувся 12 травня у Лондоні, пообіцяли значно скоротити корупцію і хабарництво в усіх формах.

“Ми зобов’язуємося викривати корупцію, хоч би де ми її виявили, переслідувати і карати тих, хто вдається до корупції, сприяє їй чи причетний до неї”, – цитує підсумкове комюніке зустрічі Радіо Свобода.

Документ містить зобов’язання боротися з різноманітними різновидами порушень корупційного характеру, від використання допінгу чи договірних матчів у спорті до уникнення податків чи хабарництва.

Крім цього, низка країн оприлюднила окремі заяви, в якій вони зобов’язалися відкрити загальнодоступні реєстри права власності на компанії в намаганні ускладнити відмивання здобутих завдяки корупції коштів у всьому світі.

Серед них – господар саміту Велика Британія, а також Нігерія й Афганістан, які британський прем’єр-міністр Девід Камерон напередодні саміту в розмові з королевою Єлизаветою ІІ назвав “фантастично корумпованими”.

Іще деякі країни, серед яких, зокрема, Грузія, заявили, що підуть на перші кроки в напрямку до схожих результатів.

Водночас критики такої ініціативи вважають,  що відкриті реєстри окремих країн помітно не вплинуть на відмивання грошей чи уникнення податків, якщо при цьому не буде покладено край секретності в офшорних “податкових раях”, які полегшують приховування справжніх власників компаній.

В антикорупційному саміті у Лондоні взяли участь представники близько 40 країн. На ньому мав бути присутній і президент України Петро Порошенко, але в останній момент візит було скасовано.
Як пояснили в прес-службі глави держави, поїздку до Британії “перенесено у зв’язку з ситуацією, що склалася довкола обрання нового Генерального прокурора та несхваленням парламентом законів, необхідних для продовження співпраці з Міжнародним Валютним Фондом”.

Читайте також:
Порошенко створив робочу групу для деофшоризації

У Порошенка в рамках світової слідчої кампанії знайшли три “офшорки” замість трасту

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна