Кожні два тижні у світі зникає одна мова, – ООН

 

Кожні два тижні у світі зникає одна з мов корінних народів. Про це йдеться в доповіді, представленій на 15-й сесії Постійного форуму з питань корінних народів, повідомляє сайт Центру новин ООН.

Згідно з документом, в даний час у світі існує 6700 мов. Водночас 96% існуючих мов використовуються лише 3% населення світу.

У переважній більшості під загрозою зникнення – мови корінних народів. “Процес вимирання мов корінних народів триває. За наявними оцінками, кожні два тижні перестає існувати одна з таких мов”, – ідеться в документі.

Автори доповіді побоюються, що до кінця цього століття може зникнути більшість мов корінних народів.

Експерти вважають, що зникнення корінних мов – прямий наслідок колоніалізму і колоніальної практики, які призводили до знищення корінних народів і їх культури. Проблема посилюється процесами глобалізації та виникненням невеликого числа домінуючих, з точки зору культури, мов.

Читайте також:
Українська мова з’явилася в аудіогідах екскурсійних автобусів Вільнюса

За “квоти Кириленка” підписалися вже більше 240 діячів культури

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна