У День перемоги над нацизмом Порошенко помолився за нову перемогу України

 

У День перемоги над нацизмом президент України Петро Порошенко разом з іншими високопосадовцями поклав квіти до Вічного вогню та могили Невідомого Солдата.
А потім на Володимирській гірці  разом із військовими капеланами помолився за мир та перемогу України, повідомляє президентська прес-служба.

О 10-й годині 9 травня по всій Україні було оголошено хвилину мовчання в пам’ять про тих, хто поліг у боротьбі з нацизмом.

Урочиста церемонія вшанування пам’яті загиблих у Другій світовій війні відбулася в Меморіалі Вічної слави. Президент, голова Верховної Ради Андрій Парубій, прем’єр-міністр Володимир Гройсман, міський голова Києва Віталій Кличко, а також урядовці, народні депутати тощо разом і ветеранами ІІ Світової та учасниками АТО пройшли урочистою пам’ятною ходою по Алеї полеглих героїв.
У ході також узяли участь представники всіх основних релігійних конфесій України.

Учасники церемонії вшанували пам’ять загиблих героїв хвилиною мовчання, військовий оркестр виконав Державний гімн України, воїни Почесної варти салютували залпами.

Після покладання квітів Порошенко також поспілкувався з ветеранами.

Порошенко-вічний-вогонь-9-травня

Після цього президент узяв участь у молебні за мир і перемогу України, що відбувся на Володимирській гірці в рамках заходів з нагоди 71-ї річниці перемоги над нацизмом у Другій світовій війні.

За звільнення України від загарбників разом молилися понад 140 військових священиків (капеланів) та більше 300 воїнів.

Глава держави також виголосив промову, в якій, зокрема, відзначив, що “за два роки цієї Вітчизняної війни за незалежність ми довели світові, що ворога зупиняє не лише сила зброї українських воїнів, але й духовна міць та єдність українського народу”.

“Мимоволі віриться у якусь містичну прозорливість наших предків, які споруджували пам’ятник Богдану Хмельницькому на Софійській площі та  монумент Батьківщини-матері на Дніпровських схилах. Там булава, щит та меч пророче повернуті у той бік, звідки 2 роки тому в Україну прийшла воєнна навала. Неначе нас про щось попереджали”, – зауважив президент.

“Ми з вами тут зібралися в День перемоги над нацизмом. А вчора я мав за честь зустрітися із представниками кількох поколінь захисників Вітчизни. Як на мене, дуже зворушливим виявився момент, коли військовими кашкетами обмінялися ветеран Червоної армії, вояк УПА та боєць-учасник АТО.
Настав, нарешті, той час, коли червоноармійці та вояки Української повстанської армії разом відзначають перемогу над нацизмом, їх об’єднали ви – онуки та правнуки, які разом пліч-о-пліч захищають сьогодні Україну”, – сказав Порошенко.

“Сьогодні нащадки тих, хто свого часу ходили в атаку чи під командуванням Родіона Малиновського, чи під проводом Романа Шухевича – разом в одному окопі захищають Україну від російської агресії“, – наголосив президент.

Він також за зазначив, що в останні важкі роки в Україні народився потужний рух волонтерів і зміцнів інститут військових капеланів.

“Під вогнем «градів» і «смерчів» душа кожної смертної людини природно звертається по допомогу і порятунок до Творця і Спасителя. Страх долається вірою. Зміцнюють віру духівники, які знаходяться пліч-о-пліч із солдатами. Ваша духовна підтримка робить дух воїна сильнішим, віру у справедливість збройної боротьби та безумовну перемогу – непохитною!”, – звернувся Порошенко до капеланів, наголосивши, що “українські військові капелани – теж захисники Вітчизни“.

Глава держави повідомив,  що в зоні АТО щоденно служать понад 100 військових капеланів, а за 2 роки конфлікту духовенство різних церковних юрисдикцій направило на фронт та у прифронтову зону близько 600 священнослужителів.

* * *

Об 11-й годині на Майдані Незалежності розпочалися виступи військових оркестрів. Окрім того, впродовж дня там проходить конкурс дитячих малюнків “Намалюй перемогу”, підсумки якого буде оголошено ввечері.

Також увечері 9 травня на Майдані відбудеться концерт Національного академічного духового оркестру за участю зірок оперної сцени.

Читайте також:
9 травня: хроніка ексцесів в Україні.

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна