9 травня: хроніка ексцесів в Україні

 

Після спокійного Дня пам’яті та примирення 8 травня в Україні настало 9-те – День перемоги  над нацизмом у Другій світовій війні.
У деяких містах проросійські сили, прикриваючись ветеранами, спробували використати цю дату для демонстрації пропагандистських гасел, поширюваних Кремлем. Також спливла на поверхню заборонена радянська символіка.

Київ

У Києві під час акції “Безсмертний полк” сталася бійка.

Як повідомив телеканал “112 Україна”, інцидент стався біля станції метро “Арсенальна”, де збиралася колона, загалом більше 100 осіб. За задумом, вони принесли фотографії родичів, які брали участь у Другій Світовій війні.

Канал “112” інформує про портрет Сталіна та радянський прапор поміж учасників “Безсмертного полку”. В однієї з жінок була також георгіївська стрічка. Жінка вигукувала “Слава великому Сталину!”

На заваді радянській символіці став зокрема націоналістичний активіст Дмиитро Різниченко, який напередодні обіцяв спротив “путінському флешмобу” на “Арсенальній”.

“Поліцейські вивели хлопця з натовпу, щоб уникнути подальшого конфлікту”, – повідомив канал “112”.

Надалі учасники акції “Безсмертний полк”, несучи зокрема заборонену законом комуністичну символіку, попрямували до могили Невідомому солдату.

сутички 9 травня - - парк Вічної слави

Там молодики з червоно-чорним прапором заблокували меморіал Невідомому Солдату та не давали людям з комуністичною символікою і георгіївською стрічкою покласти квіти. Інших при цьому пропускали, зазначив кореспондент “112-го”.
Молоді націоналісти відібрали і показово спалили георгіївську стрічку.

Сталася значно більш масова сутичка між націоналістичними активістами і правоохоронцями.
Виникла штовханина. Бійці Нацгвардії лавою відтіснили націоналістів далі від Вічного вогню.

У цей до меморіалу прийшли народні депутати від “Опозиційного блоку” Юрій Бойко (лідер партії) та Вадим Новінський.
Для них створили коридор, і екс-“регіонали” змогли покласти квіти до меморіалу.

* * *

Співробітники поліції Києва вилучили у двох осіб листівки провокаційного змісту та заборонену символіку; чоловіків доставили в Печерський районний відділ для пояснень.

“Під час проведення масових заходів поліція вилучила у учасників акції провокаційну символіку, зокрема: плакати, георгіївські стрічки та прапори”, – йдеться в повідомленні прес-центру ГУНП столиці.

Керівництво столичної поліції вкотре закликало всіх учасників акцій дотримуватись закону і не допускати провокацій.

* * *

У Києві в День Перемоги поліція затримала трьох осіб. Про це повідомив начальник ГУ Нацполіції Києва Андрій Крищенко на брифінгу.

“Нами був затриманий чоловік, який поширював листівки провокаційного характеру. Був затриманий чоловік, який намагався агітувати і розгорнути червоний прапор. Їх доставили в райуправління поліції, з ними проводяться заходи. Також до цих заходів залучені працівники СБУ. Було затримано особу, у якого вилучено холодну зброю, до реєстру внесено кримінальне провадження за ст. 263”, – розповів начальник ГУНП.

Крім того, за словами Крищенка, затриманий чоловік, який представився російським журналістом.
“За нашою інформацією, цей чоловік не надав ніяких документів, що підтверджують це, і проводив зйомки на тимчасово окупованих територіях. Він також доставлений до райуправління, з ним також працюють і представники поліції, і працівники СБУ”, – сказав Крищенко.

На уточнююче запитання, скільки всього затриманих, Крищенко сказав, що три людини.

Читайте також:
“Безсмертний полк” у Києві набирають за гроші. “Антимайданівця” з Москви хочуть побити

Харків

У Харкові вранці 9 травня під час покладання квітів до Меморіалу Слави сталися сутички.

Як передає УНІАН, двотисячна колона учасників покладання формувалася з кількох частин. Попереду йшли ветерани, представники влади та патріотично налаштована молодь з українськими прапорами.
В кінці колони стали люди з червоними та радянськими прапорами, прапорами Прогресивної соціалістичної партії, знаменами Перемоги (що містять заборонену радянську символіку) і портретами учасників Другої Світової війни. На декому з цих людей були прикріплені георгіївські стрічки, стрічки також були прикріплені до портретів учасників війни.

Харків 9 травня

В цій частині колони був депутат Харківської міськради від партії “Відродження” Андрій Лесик, який повсякчас демонструє свою проросійську позицію під час сесій та є учасником руху “Український вибір” Віктора Медведчука.

Перша бійка сталася між проукраїнськи налаштованою молоддю та Лесиком, на якому активісти побачили георгіївську стрічку. Решта колони з червоними прапорами, підійшовши до Меморіалу, почала скандувати “Фашизм не пройдет”, “Спасибо деду за Победу”. Між цими людьми та патріотичною молоддю також сталася сутичка.

За повідомленнями агенції “Інтерфакс-Україна”, українські патріоти зірвали з древка прапор ПСПУ, після чого почалася бійка. В результаті зіткнень мінімум двоє людей постраждали, у тому числі співробітник поліції.

Проукраїнськи налаштовану молодь відтіснили від Меморіалу, після чого після чого учасники покладання почали скандувати “С Днем победы!”.

Сталося ще кілька сутичок. До Меморіалу підтягнулися поліцейські підрозділи у шоломах та з гумовими кийками.

Одеса

В центрі Одеси правоохоронці вночі знайшли сім пляшок, в яких, за попередніми даними, містилися “коктейлі Молотова”.

“Під час патрулювання міста співробітниками спеціального батальйону патрульної поліції особливого призначення «Шторм» ГУНП в Одеській області на схилах біля Думської площі було виявлено 7 пляшок з вибухонебезпечною речовиною”, – йдеться в повідомленні відділу комунікації головного управління Національної поліції України в Одеській області.

Частина пляшок, попередньо з вмістом “коктейлю Молотова”, знаходилися в сумці, ще декілька на землі.

“На місці події працює слідчо-оперативна група та вибухотехнічна служба. Перевіряється поблизу прилегла територія”, – повідомили в поліції.

* * *

До чергової частини Приморського відділу поліції в Одесі об 11:23 надійшло анонімне повідомлення про те, що територію площі Куликове поле заміновано. Про це поінформувала прес-служба поліції.

На місці події працюють слідчо-оперативна група, кінологи та працівники вибухотехнічної служби.

Як і 2 травня, Куликове поле закрито для демонстрантів.

* * *

До початку офіційної частини святкування Дня Перемоги в Одесі з’явилася інформація про кількох затриманих за підозрою в хуліганстві.

“Як зазначили правоохоронці, їх запросили у відділення поліції для бесіди. Чи пред’являть їм якісь обвинувачення, буде відомо пізніше”, – повідомив кореспондент “112 Україна”.

На Алеї Слави, де зібралися кілька тисяч людей, було вжито посилених заходів безпеки.
Крім того, що навколо Алеї Слави досить багато правоохоронців, пропускати людей до початку офіційного покладання вирішили тільки через деякі коридори, де правоохоронці оглядали людей, щоб вони не проносили у сумках заборонені предмети.

Слов’янськ

У Слов’янську під час ходи до Дня перемоги над нацизмом у Другій світовій війні народного депутата від “Опозиційного блоку” Наталію Королевську облили зеленкою. Про це повідомляє місцеве видання “6262.com.ua”.

У ході взяли участь кілька сотень жителів міста.

При вході в центральний парк колонна розділилася: одні кричали “Слава Україні”, інші – “Миру – мир”.

Наталія Королевська після облиття зеленкою

Наталія Королевська після облиття зеленкою

Один з опонентів Королевської тримав плакат, звернений до депутатки: “Не пиарься и не ври, в свои копанки вали”.

Пізніше почалася невелика бійка, під час якої Королевську облили водою, а потім в неї полетіла зеленка й борошно.

Як повідомляють “Новини Донбасу”, зеленку і яйця кидали люди у військовій формі. Охоронці депутатки намагалися прикрити її парасолькою. Між охоронцями Королевської та нападниками зав’язалася бійка.

“…А те, що зеленка була на обличчі, ви знаєте, це ще більше запам’ятатися, це ще більше сьогодні переконує нас в тому, що ми на правильному шляху, що ми стаємо сильнішими, об’єднуючи зусилля, ми обов’язково переможемо, переможемо неадекватність, радикалізм, зухвалість. І в Україні люди все прекрасно розуміють, що криками, зеленками та яйцями, майбутнє нашої країни не побудуєш”, – заявила згодом Наталія Королевська в коментарі каналу “112”.

Читайте також:
8-9 травня поліція використає “алгоритми Одеси” одразу в кількох містах

“Стопами Добкіна”. Вілкула в Дніпрі облили зеленкою й обсипали борошном

Дніпропетровськ

Під час обстеження території, на якій заплановано проведення урочистостей з нагоди Дня перемоги, правоохоронці вилучили в підозрілого перехожого пістолет, а між будинками в пакеті виявили гранату. Про це повідомляється на сайті ГУНП Дніпропетровщини.

“Під час поверхневого огляду речей підозрілого перехожого виявилося, що в сумці чоловік переносив газовий пістолет, перероблений на травматичний. Поруч також знаходились патрони травматичної дії”, – сказано в повідомленні.
Чоловіка доставлено у відділення поліції для з’ясування мети прогулянки зі зброєю.

Також поліція повідомляє, що під час обстеження території, на якій 9 травня проходитимуть масові заходи, між будинками № 13 та № 15 на пр. Яворницького була виявлена граната РГД-5, яка перебувала в пакеті.
“Вибуховий предмет направлено на експертизу. Проводяться першочергові слідчі дії”, – зазначили в поліції.

* * *

У Дніпропетровську загалом затримано вісім осіб зі зброєю.

“В цілому на території нашої області все проходить досить спокійно. Однак є затримані, їх вісім осіб, у них вилучено газовий пістолет, перероблений на травматичний, кастет, газовий балончик і ножі”, – повідомила в ефірі телеканалу “112 Україна” речниця ГУ Національної поліції в Дніпропетровській області Ганна Старчевська.

Запоріжжя

У Запоріжжі кілька хлопців у камуфляжі спробували відібрати Прапор Перемоги у літнього чоловіка, але після втручання поліції чоловік сам згорнув полотнище.

“Один літній чоловік прийшов на святкування Дня Перемоги з прапором, який містив символіку, заборонену законом України “Про декомунізацію”. Представники поліції з ним поспілкувалися, його вмовили згорнути прапор, і на цьому інцидент був вичерпаний”, – розповів в ефірі телеканалу “112 Україна” старший інспектор прес-служби ГУ Нацполіції в Запорізькій області Олександр Солошенко.

Краматорськ

У Краматорську напередодні святкування Дня перемоги невідомі розклеїли плакати “Спасибі дідові за Перемогу” і розкидали листівки з текстом “З Днем Перемоги у Великій Вітчизняній війні! Смерть бандерівцям!” (російською мовою). Про це в соцмережі повідомив перший заступник голови Донецької військово-цивільної адміністрації Євген Вілінський.

При цьому прорадянськими наліпками заклеїли офіційні плакати до Дня Європи.

У коментарі каналу “112 України” Євген Вілінський розповів, що МВС і СБУ оперативно спрацювали і вилучили провокаційну агітацію. Проводяться слідчі дії.

Краматорськ листівки День перемоги

“Ми вважаємо, що це залишки тих людей, які ніяк не можуть змиритися з тим, що Україна на Донбасі назавжди, і намагаються зіпсувати свята – День примирення, закінчення ІІ Світової війни в Європі, і фактично вперше святкуємо в Краматорську День Європи”, – сказав Вілінський.

“У нас все спокійно, місто святкове, в нас все нормально. Порядок і безпеку забезпечено”, – додав заступник голови ВЦА.

Львів

9 травня у центрі Львова радикально налаштовані громадяни намагалися знести пам’ятник радянському письменнику Степану Тудору.

Як повідомляє Zaxid.net, представники організацій “Сокіл”, “Карпатська січ”, “Правий сектор”, “Білі горвати” та “Добровольчого батальйону ОУН” були в масках.

Поліція завадила їм знести монумент. На площу Маланюка викликали близько 80 спецпризначенців, які розігнали активістів, застосувавши гумові кийки. Після переговорів із поліцією націоналісти пообіцяли поки не руйнувати пам’ятник.

“Пам’ятник ми продовжимо валити в інший день. Ми маємо механізм і ми його обов’язково знесемо”, – заявив представник “Добровольчого батальйону ОУН” Антон Петрівський.
За його словами, внаслідок сутичок із правоохоронцями постраждали двоє активістів.
Поліція Львівщини повідомляє, що двоє працівників поліції теж отримали тілесні ушкодження.

“Близько 11.00 на площі Маланюка у Львові невідомі з балаклавами на обличчях, у кількості близько сорока осіб, віком від 18 до 30 років намагались пошкодити пам’ятник радянському поету Степану Тудору”, – зазначають у ГУНП.

“Хлопці заявили, що робили це у рамках декомунізації, проте поліцейські пояснили їм, що сьогодні не найкращий день для цього. Була спроба силового протистояння, проте працівники поліції взяли ситуацію під контроль”, – повідомив т.в.о. начальника ГУ Національної поліції у Львівській області Дмитро Загарія.

Двох чоловіків, 1985 та 1986 років народження, затримано за опір правоохоронцям. Один із затриманих мав пристрій для відстрілу гумових куль “Флобер”, інформує поліція.

За даними Zaxid.net, пам’ятник Степанові Тудору не підпадає під закон про декомунізацію.

Читайте також:
8-9 травня: Україна відзначає Дні пам’яті та примирення

У Москві для 9 травня набрали платну масовку “родичів ветеранів”.
За “духовне обличчя” – плюс 200 руб.

Путін у вітанні з Днем перемоги демонстративно проігнорував лідерів України й Грузії

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна