У регіонах оскаржують в судах перейменування в рамках декомунізації

 

Зарічний районний суд міста Суми зупинив дію розпорядження міського голови про перейменування вулиць у рамках закону про декомунізацію. Про це йдеться в повідомленні прес-служби суду.

Таке рішення суд виніс 5 травня в межах позову депутата міської ради від “Опозиційного блоку” Юрія Перепеки про визнання протиправним розпорядження мера про перейменування та стягнення моральної шкоди.

“Ухвалою від 05 травня 2016 року було задоволено клопотання позивача щодо забезпечення позову шляхом зупинення дії розпорядження сумського міського голови № 43-Р “Про перейменування топонімів м. Суми” від 19.02.2016 року”, – зазначено в повідомленні.

Розгляд справи по суті призначили на 3 червня 2016 року.

Як відомо, виконуючи вимоги закону про декомунізацію, мер Сум 19 лютого 2016 року змінив назви 85 топонімів – вулиць, провулків, проїздів та скверів.

Читайте також:
В’ятрович ініціює зустріч із Кличком, аби той не саботував декомунізацію в Києві

Водночас з’ясувалося, що в Україні тільки два населені пункти, перейменовані Верховною Радою у рамках декомунізації, звернулися до суду щодо оскарження зміни назви.
Про це в ефірі “Громадського ТБ” повідомив юрист Інституту національної пам’яті Сергій Рябенко.

“Ми відстежуємо ситуацію майже у всіх регіонах України, за винятком окупованого Криму і територій Донбасу, що знаходяться під окупацією проросійських терористів, і немає якихось таких масових позовів до суду”, – зазначив він.

“Зараз тільки два населених пункти, які були перейменовані Верховною Радою, проанонсували, що вони звернулися до суду щодо оскарження відповідних постанов ВР, але наскільки ми знайомилися з матеріалами справи, то великих перспектив в цих позовів немає”, – стверджує Рябенко.

Варто нагадати, що в Україні в рамках закону про декомунізацію вже змінені назви 327 населених пунктів.
Водночас навесні процес перейменувань призупинився.

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна