Корупціонер Ставицький підтвердив, що він Розенберг, і пробує купити суддів у Києві

 

Колишній міністр енергетики України часів президента Януковича Едуард Ставицький підтвердив, що отримав ізраїльське громадянство і змінив ім’я – тепер він Натан Розенберг.
Про це екс-міністр, підозрюваний у незаконному привласненні державних коштів, повідомив у скайп-інтерв’ю каналу “112 Україна”.

“Я отримав його (громадянство Ізраїлю) абсолютно законно, тому що і мої родичі тут живуть, близько 20 років уже, і я раніше вже подавав документи, ще до того, як став чиновником. Тільки після того, як пішов на державну службу, я цей процес був призупинив… А стосовно того, чи є в мене таке прізвище (Розенберг) – так, воно є”, – сказав Ставицький, перебуваючи у своєму будинку в Ізраїлі.

При цьому Едуард Ставицький спростував інформацію деяких ЗМІ про те, ніби він був затриманий в Ізраїлі при спробі вильоту в Російську Федерацію.

Начальник управління спеціальних розслідувань Генпрокуратури Сергій Горбатюк підтвердив, що в квітні цього року ГПУ передала до мін’юсту Ізраїлю запит про допомогу щодо вручення Ставицькому повідомлення про підозру у вчиненні особливо тяжких злочинів. Міністр юстиції Аелет Шекед запевнила в організації розгляду зазначеного клопотання в найкоротші терміни, але відповіді наразі немає.
Тепер Генеральна прокуратура України має намір направити до Ізраїлю документи на екстрадицію Ставицького вже під його новим іменем – Натан Розенберг.

“До Ізраїлю направлено документи про те, щоб вони нам підтвердили його перебування і зміну прізвища, в даний час відповіді не отримали. Ставицький оголошений в міжнародний розшук, і є всі підстави для того, щоб виконувати це рішення і заарештувати його. На жаль, це не робиться. Але з урахуванням інтерв’ю Ставицького, де він підтвердив зміну прізвища, ми можемо використовувати це як доказ і направляти документи на його екстрадицію за новим прізвищем. Будемо сподіватися на реакцію правоохоронних органів Ізраїлю з цього приводу якомога швидше”, – сказав в ефірі каналу “112 Україна” Сергій Горбатюк.

Читайте також:
ГПУ просить Ізраїль знайти екс-міністра Ставицького, який ховається там під іншим ім’ям

Начальник управління спецрозслідувань ГПУ фактично підтвердив, що Ставицький намагається незаконно закрити справу про свій міжнародний розшук через корумповані суди в Києві.

“Є подане звернення адвокатів Ставицького в суд зобов’язати Генеральну прокуратуру закрити кримінальне провадження щодо нього. Але ці скарги повинні розглядатися Печерським районним судом, так як саме на території Печерського району знаходиться ГПУ. Однак судді Солом’янського суду скаргу прийняли, незважаючи на заперечення прокурора про те, що порушуються правила підсудності, і призначали до розгляду. Звичайно, з урахуванням таких порушень закону, є підозри, що рішення може бути прийнято незаконно. Сподіваємося, що здоровий глузд переможе і такі рішення прийматися не будуть, але є підозри”, – сказав Сергій Горбатюк.

Засідання Солом’янського районного суду Києва відбулося сьогодні й закінчилося наразі безрезультатно.
Едуард Ставицький у коментарі “112-му” поскаржився, нібито тиск на суддю чинив нардеп від БПП Лещенко.

Сам Сергій Лещенко в соцмережі написав з цього приводу: “Сьогодні ледь не закрили кримінальну справу проти найближчого соратника Януковича – екс-міністра екології та енергетики Едуарда Ставицького, який втік в Ізраїль і прийняв прізвище Розенберг.
Ставицький-Розенберг перебуває в розшуку Інтерполу під своїми обома прізвищами, але сидіти безвилазно в Ізраїлі йому набридло, тому він намагається знайти “потрібних” людей і закрити справу в Україні.

“Потрібні” люди порадили йому піти шляхом Іванющенка – придумати привід, як перенести розгляд справи із Печерського суду до Солом’янського, де Юра Єнакіївський уже знімав себе з розшуку. І Ставицький-Розенберг придумав схему.
Сьогодні відбувся суд, на якому не було нікого, крім його адвоката і прокурора. Якби я не прийшов, впевнений, суддя вже закрила б справу і зняла Ставицького з розшуку. Чому я так думаю? Тому що суддя не мала ніякого права приймати цю справу до розгляду – її незаконний вчинок мав сенс тільки в тому випадку, якщо вона мала намір задовольнити Ставицького”.

“Прошу всіх контролювати цю справу – наступне слухання 11 травня о 14:00″, – додав Лещенко.

Нагадаємо, Едуард Ставицький підозрюється в незаконному привласненні державної власності шляхом зловживання владою, вчиненому щодо особливо великої суми. Під час обшуку його житла в березні 2014 року правоохоронці вилучили 4,8 млн. доларів і 42 кг золота. Він оголошений у розшук МВС, СБУ та Інтерполом.

“Едуард Ставицький був не просто одним зі стовпів режиму Януковича. Він багато зробив особисто для президента-втікача. Саме Ставицький під час перебування керівником державної компанії “Надра України” в 2007 році провернув аферу, в результаті якої резиденція “Межигір’я” перейшла під контроль Януковича, після чого там почалося будівництво персонального “раю” для донецького хана”, – зазначає депутат Сергій Лещенко, який отримав із Генпрокуратури підтвердження того, що колишній глава Міненерго фігурує у “справі “Межигір’я” (ч. 5 ст. 191 КК).

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна