В Україні стартував призов строковиків: кого, скільки, навіщо

Сьогодні, 5 травня, в Україні розпочався призов громадян на строкову військову службу, який триватиме до 30 червня. Підстава – указ президента від 29 березня.

Як раніше повідомлялося, загалом на строкову військову службу в рамках весняного призову-2016 має бути призвано 16615 українців.
Із них у Збройних силах будуть служити 8015 осіб, у Нацгвардії і Держприкордонслужбі — по 4 тисячі, у Державній спецслужбі транспорту – 600 чоловік.

Як повідомив представник головного управління персоналу Генштабу ЗСУ полковник Валерій Дендебера, змішаний принцип комплектування Збройних сил України – строковики плюс контрактники – відповідає стандартам НАТО. Так, за словами Дендебери, відновили такий вид служби, як строкова, у Німеччині, Польщі, балтійський країнах тощо.
У Генштабі наголошують, що строкова військова служба дозволяє накопичити мобілізаційних ресурс військових спеціалістів, які після звільнення з лав ЗС та інших військових формувань перебуватимуть на обліку військовозобов’язаних у районних та міських військових комісаріатах.

Окрім того, багато строковиків ще під час проходження служби виявляють бажання укласти контракт із Міністерством оборони України на подальшу службу в ЗСУ. Зокрема, цього року понад 1100 строковиків стали контрактниками.

У Генштабі наголошують, що “молодняк”, призваний на строкову службу, на фронт не поїде, а впродовж усього часу служби здобуватиме військові навички в тилу.
“Військовослужбовців строкової військової служби не залучають для проведення АТО в Донецькій та Луганській областях”, — наголосив полковник Дендебера.

Вік, терміни, відстрочка

Нагадаємо, віднедавна призовний вік збільшено з 18 до 20 років. Відтак у травні 2016 року, згідно з указом президента, будуть призвані придатні за станом здоров’я до військової служби чоловіки, яким до дня відправлення у військові частини виповнилося 20 років, а також особи, що не досягли 27-річного віку і не мають права на звільнення або відстрочку від призову.

У січні 2015 року Верховна Рада збільшила терміни строкової служби: для солдатів і матросів, сержантів і старшин, які проходять строкову військову службу в ЗСУ та інших військових формуваннях, – до 18 місяців (раніше служили рік), а для тих, хто на момент призову має вищу освіту, – 12 місяців.

Відстрочку від призову передбачено в таких випадках: за сімейними обставинами, за станом здоров’я, для здобуття освіти та продовження професійної діяльності.

Ухилення від призову на строкову військову службу, військову службу за призовом осіб офіцерського складу карається обмеженням волі на строк до трьох років.

Порушення призовниками правил військового обліку, неявка їх на виклик до військового комісаріату без поважних причин або несвоєчасне подання в обліковий орган відомостей, а також порушення порядку проходження навчальних зборів караються штрафом від п’яти до семи неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (85-119 гривень), а при повторному протягом року порушенні – штраф 170-255 гривень.

На весняний призов передбачено 54,328 млн. грн.

Навіщо це

Рішення про поновлення призову на строкову службу було прийнято рішенням РНБО в серпні 2014 року, коли на Донбасі вже тривали активні бойові дії.
Міністр оборони Степан Полторак в одному з інтерв’ю сказав, що скасування призову строковиків у 2013 році “призвело до того, що у нас практично ціле покоління чоловіків виявилося не готовим до захисту своєї країни”.

“Строкова служба дозволяє готувати мобілізаційний ресурс. Небагато країн можуть дозволити собі повністю відмовитися від призову. Готувати молодих чоловіків для захисту своєї країни необхідно, тому моє глибоке переконання, що призов скасовувати не потрібно. Але ми правильно вчинили, коли збільшили вік призову: не з 18, а з 20 років. Це вже не школяр, а сформована особистість. Звучать різні популістські заяви із закликами скасувати призов і перейти на контрактну армію”, – вважає генерал Полторак.

Читайте також:
Порошенко: Сьома черга мобіліцізації стане єдиною в 2016 році, якщо не буде ескалації в АТО

Потреби в сьомій мобчерзі наразі немає. На контракт прийшли вже 20 тисяч, – Полторак

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна