Цирк Перемоги на дроті. Культ 9 травня в Росії переріс в офіційну клоунаду

Гімнастки в солдатських гімнастерках із голими ногами сідають у шпагат на дроті. Гітлер грає з собаками у формі вермахту в футбол, програє і потрапляє за ґрати. Мавпа в формі СС борюкається на мотузку дресувальника. Клоуни бешкетують в гостях у бойового підрозділу Червоної армії, а спеціально навчені ведмеді показують свої вміння на тлі гасла “За Родину!”…
Це не марення божевільного. Це – циркова вистава “Салют Перемоги” в Санкт-Петербурзі, на прем’єрі якої 29 квітня був присутній сам міністр культури РФ Володимир Мединський.

Військово-героїчна пантоміма була поставлена народним артистом Росії Анатолієм Марчевським ще в 2005 році в Єкатеринбурзі до 60-річчя Перемоги СРСР над нацистською Німеччиною. Знову її продемонстрували на 65-ту річницю, втретє – до 70-річчя. Але знаменитим цей “треш” став тільки тепер, коли артисти гастролюють із “переможною буфонадою” по містах-героях.
На манежі Великого санкт-петербурзького державного цирку “Салют Перемоги” вражатиме публіку до 15 травня.

“Новинарня” з’ясувала деталі військово-героїчної пантоміми з YouTube та з репортажу на сайті “Фонтанка”.

Воєнний характер вистави відчувається уже в фойє, де працює польова кухня, а на роздачі – солдати у фуфайках і гімнастерках. Колони затягнуті зеленою маскувальною сіткою. Капельдинери й уніформісти вбрані в пілотки і плащ-намети, продавці сувенірів прикрасили лацкани “колорадськими” стрічками. Новинка продажів – натуралістичні іграшкові автомати. Їх кладуть на упаковка цукрової вати.

цирк Салют перемогиНа цирковому манежі – повний набір атрибутів російського 9 травня. Під куполом закріплені гігантські паперові гвоздики, перевиті тканиною в георгіївських кольорах.
На великому екрані над царською ложею, де засідає міністр культури з почтом, крутяться кадри військової кінохроніки. Поруч – банер із репродукцією “Батьківщини-Матері”.

Це просто цирк.

Під пісню “Журавли” на оповитий бутафорським димом манеж виходять циркачі у формі червоноармійців 1940-х років. Демонструється еквілібристичний номер на піраміді з трьох ручних гранат і автомата ППШ-41.

Світло гасне. Під звуки канонади темний амфітеатр прорізають зелені промені, що імітують приціли стрілецької зброї.

Звучить інша пісня – “Эх, дороги”. Виходять артисти, що зображають загін після бою, солдати в бинтах, на ношах тягнуть пораненого.
Медсестра у вушанці, фуфайці і величезних чоботях не за розміром поливає зі шприца бійця-клоуна, який відволікає всіх від відпочинку грою на гармошці.

Це вже цирк на дроті. На натягнутому поперек манежу дроті гімнастки-солдатки й гімнасти-солдати танцюють під музику “Клен кудрявый”. Артисти-бійці аплодують разом із залом. У фіналі номеру еквілібристка в гімнастерці й короткій спідниці сідає на дроті в шпагат, показуючи спідню білизну. Бійці на манежі починають танцювати й брататись.

цирк Салют перемоги 8

Нарешті медсестра вкладає всіх спати. Потім вона під мелодію з кінофільму “Цирк” 1936 року перетворюється на головну героїню тієї стрічки у виконанні Любові Орлової в короткій сукні і, скидаючи шкарбани, піднімається на срібному півмісяці під купол. Там вона виконує номер на трапеції, що розгойдується, роблячи сальто, а по тому широко роззявляючи рот і виразно дивлячись на публіку під пісню “Я люблю тебя, Росссия”.

На манеж виїздить вантажівка ЗІС-5 воєнних часів із червоною зіркою й написом “На Берлин”. У кузові – група артистів “в гражданці”, клоуни та ін. Це до бійців на привалі прибули справжні артисти цирку.

Найбільше публіці імпонують клоуни Пончик і Ваня та силач у смугастому трико в стилі початку ХХ століття. Силовий жонглер підкидає вгору й ловить на спину металеві кулі та гирі. Кулі з гуркотом падають на металевий щит.
Одна з куль летить у глядацькі ряди. Публіка верещить. Гиря виявилася фальшивою, легкою.

Дресувальники в косоворотках “під хохлому” виводять ведмедів – тваринні символи Росії. Сильні розумні звірі з нашийниками ловлять обручі, крутяться на спеціальних кубах, ходять на задніх лапах, залазять на дві драбини одночасно, стрибають на батуті тощо. Фон – гасло “За Родину!”

Жонглери на моноциклах перекидають один одному булави якомога ближче до облич усміхнених червоноармійок.

цирк Салют перемоги 9Ще один дресувальник виводить на арену гібона в чорній формі СС із німецьким шоломом у витягнутій лапі та ганяє його по борту манежу. Нацист-примат борюкається наввипередки з собакою-дворнягою. Далі гібон хапається за подану йому трапецію і вже в польоті втрачає штани. Коло ганьби завершується пробіжкою по бортику без штанів і з білим прапором.

Собаки у формі солдатів вермахту грають у футбол повітряними кульками. Мета – забити гол у ворота, які захищають чоловіки у мундирах нацистських офіцерів. Один – ну викапаний Гітлер, ще й у шоломі Runic «↯↯». Глядачі сміються, коли кульки лопаються або нацисти падають разом із воротами.

цирк Салют перемоги 2

Неподобство припиняють червоноармійці, які вантажать обидві німецько-фашистські команди в клітку на візок із гаслом на борту: “Фашизм – на смітник історії!”
Клітку відвозять. Слідом ідуть дівчата і юнаки у формі Червоної армії й погрожують кулаками.

Одна з солдаток співає, всі танцюють вальс. “Ми станцюємо разом на нашу Перемогу!” – каже артистка.
Антракт.

“Нам сподобалося все. І музика, і вистава – весь стиль того часу”, – в один голос кажуть кореспондентові “Фонтанки” блокадники, яких запросили на прем’єру.

“Єдине, що, можливо, дітям дивитися таке важко”, – зазначає Галина Рогова, педагог із 55-річним стажем.
“Нехай звикають, – заперечує блокадниця Алія Рисаєва. – Я ось запам’ятала – ми були дітьми, сиділи в бомбосховищі, і всі були дисципліновані. Ось і вони нехай знають”.

Читайте також:
“Володар історії”. Після розкриття правди про 28 панфіловців
Путін підпорядкував Росархів лише собі

цирк Салют перемоги 7

Друге відділення починається зі встановлення червоного прапора канатохідцем на символічний “Рейхстаг”. У центр манежу, подібно до трапу, опускається берлінський міст. На ньому на білому коні – актор-“маршал Жуков”. Під ноги коневі складають прапори Третього Рейху. Жуков на підвищенні, верхи, віддає честь звитяжцям.

цирк Салют перемоги 4

Виступають джигіти атракціону “Горська легенда”, вбрані в гімнастерки. Віртуози гарцюють, стоячи ногами на двох жеребцях одночасно. Інші коні – без вершників, із червоними срічками в гривах – слухняно вольтижують по манежу.

На одному з коней виїжджає дівчина в гімнастерці з величезним червоним полотнищем, притороченим до плечей на кшталт крил. Між крил видніється трос. Прямо з сідла вона злітає під купол, описує коло і, приземлившись, ховається за лаштунками.

цирк Салют перемоги 1

Репризи клоунів, пісні, танці червоноармійців із дівчатами в скромних сукнях 40-х років.

Під куполом – гімнаст-червоноармієць розмахує прапором СРСР.

Інший еквілібрист у червоному трико розкручується на трапеції, тримаючи її ногами, а у витягнутих руках – ще одне велике полотнище кольору Прапора Перемоги.

цирк Салют перемоги 5

У фіналі на берлінський міст-трап виходить молодий червоноармієць із великим (вочевидь дерев’яним) мечем, бере на руки маленьку дівчинку. Міст піднімається.
Під пісню “День Победы” на манеж виводять ветеранів війни та збройних сил, блокадників, які дивилися виставу з першого ряду. Їм дарують квіти.

цирк Салют перемоги 6

Артисти, задіяні у виставі, схиляють коліна. Зал аплодує стоячи.

“Раніше писали, що свято Перемоги в Росії перетворюють на релігію, потім помітили, що святкування Перемоги все більше схоже на карнавал, і ось – нова іпостась свята Перемоги: цирк (з кіньми)”, – зауважив у коментарях на одному з російських сайтів користувач StivyG.

Читайте також:
У Москві “покарали” місто-герой Київ, залишивши його тумбу біля Кремля без квітів




Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна