“Ви праведний меч України”. Як вітали з Пасхою керівники церков і держави

Новинарня вітає всіх читачів – християн східного обряду – зі святом Великодня.

До вашої уваги – “суспільно-політичні” уривки зі звернень з нагоди Пасхи-2016 керівників церков та держави. Із цих фрагментів можна зокрема робити висновки про ставлення як церковних організацій та їх предстоятелів, так і політиків до російської агресії проти України.

Патріарх Київський Філарет

Патріарх Київський Філарет

Філарет (Денисенко), Патріарх Київський і всієї Руси-України,
УПЦ КП:

  • …У цьому році український народ святкує Воскресіння Христове в умовах агресивних дій Росії щодо України, в той час, коли нові каїни убивають своїх українських братів. Гнів Божий відчув на собі весь український народ. Як нам радіти пасхальною радістю, коли скорбота прокотилась по всій Україні і доторкнулась до сердець безлічі людей? Чи можемо радіти в таких умовах? Не тільки можемо, а й повинні!
    …Вітаю з Пасхою Христовою президента України Петра Порошенка, Верховну Раду, український уряд, Збройні сили України, які в складних умовах, віддаючи своє життя, захищають нашу свободу, нашу територію, нашу Батьківщину…
    Нехай воскреслий Господь Своєю благодаттю захистить Україну від зовнішнього агресора і внутрішніх ворогів і допоможе нам навести лад у нашому українському домі. Світло Воскресіння Христового нехай подає нам благодатну силу перетерпіти та перебороти всі труднощі, які випали на нашу долю, щоб нам досягти миру й добробуту в земному житті і стати спільниками вічного життя, завжди радіючи і прославляючи нашого Спасителя Господа Ісуса Христа, який своїм розп’яттям і воскресінням подолав наш гріх і смерть.

Блаженніший Святослав - глава УГКЦСвятослав Шевчук, Верховний архієпископ, предстоятель
УГКЦ:

  • …Хоча Христове Євангеліє проповідується вже майже дві тисячі років, часто стається так, що світ, навіть той, який вважає себе християнським, далі розуміє тільки мову багатства, сили, зброї та влади. Прояви безумства сильних світу цього ніколи не зникають з арени історії. Навпаки, набирають різних форм: імперій, рейхів, союзів, федерацій – на чолі з людьми, які ставлять себе на місце Бога, а власну ницість накидають іншим як мірило істини.
    Проте водночас у кожному поколінні знаходяться ті, що бачать Божі шляхи, ті, що вміють бути тихими Божими агнцями історії свого народу, ті, що наслідують Божу покору, лагідність і дух жертви, ті, що усвідомлюють – що хрести й терпіння не тільки минають, але що без них немає воскресіння. Такими в нинішніх обставинах є тисячі синів і дочок нашого народу, які жертвують своїм життям за нашу свободу і незалежність…
    …Сімдесят років тому лукавий уже не вперше задумав розіп’яти наш народ і загнати нашу Церкву в гріб. Однак вона, на подив усього світу, воскресла і стала сильнішою ніж будь-коли у своїй історії. На Львівському псевдособорі 1946 року ворог намагався в насильницький спосіб відірвати нас від єдності з Наступником апостола Петра. Проте сьогодні ми є живими свідками того, як кров мучеників та ісповідників нашої Церкви запечатала навіки це католицьке єднання і стала силою невмирущості й воскресіння України, знаком єднання її народу та рушієм оновлення її суспільства.
    Саме в такому свідченні віри у воскресіння можливе і справжнє єднання Церков України, відновлення єдиної Церкви київського християнства, яку передав нам у спадок рівноапостольний князь Володимир.

Митрополит Онуфрій УПЦ МПОнуфрій (Березовський), митрополит Київський і всієї України,
УПЦ МП:

  • Чим глибше заповіді Христові проникають в життя людини, тим більше шансів у неї особисто зустріти Христа, вмістити Його в своє серце і, в міру своєї моральної чистоти, ще за свого земного життя насолоджуватись благами майбутнього віку.
    Чим більше серед нас буде таких людей, які через своє благочестиве життя удостоїлись честі особисто зустрітися з Христом, тим більше серед нас буде миротворців, які своїм словом і навіть просто своєю присутністю будуть вносити в наше неспокійне і збентежене людське суспільство жадану прохолоду Божественного миру.
    З такими роздумами і почуттями ми зустрічаємо празник Преславного Христового Воскресіння, і, смиренно дякуючи своєму Спасителеві за священний дар вічного життя, ми молимось, щоби Спаситель наш і Господь Іісус Христос благословив нашу Українську землю і наш народ, щоби Господь умиротворив усіх нас і навчив, як нам об’єднатися навколо Істини, якою являється Сам Христос, щоби ми, об’єднані один з одним союзом Божественної любові, успішно долали труднощі і складнощі, якими наповнене земне життя людини.

Макарій (Малетич), митрополит Київський і всієї України,
УАПЦ:

  • Радіючи апостольському благовістю про Воскреслого Господа, ми навчаємось істин правди й любові Христової, щоб кожному християнинові пройти життєвий земний шлях у радості, праці, у братерстві, любові й мирі. За це кожний християнин і християнка в теперішній воєнний час моляться, роблячи все можливе й неможливе, щоб ця братерська любов та мир між нами, українцями, та іншими народами, які живуть на українській землі, по благословенню Воскреслого Господа були здійснені, і як наслідок, щоб на нашій землі не проливалась кров наших батьків, чоловіків і синів.
    У цей сумний воєнний час нашого земного життя й у ці захоплені пасхальні дні ми обіймаємо один одного, молитовно згадуємо наших українських військових, які не можуть стояти поруч із нами в наших святих храмах, бо знаходяться уздовж лінії розмежування в зоні АТО.
    Ми поспішаємо до тих дорогих нам могил, у яких спочивають ті, які своє молоде життя поклали на Майдані Гідності, а також на полях битви за свою Батьківщину. Словами “Христос Воскрес” ми звертаємось до них, які відійшли у вічність, висловлюючи їм свою любов і засвідчуючи те, що Христос Воістину Воскрес, а значить, воскреснуть і всі спочилі.

Михайло Паночко, президент Всеукраїнського союзу церков християн віри євангельської-п’ятидесятників,
ХВЄ:

  • Воскресіння Христа – це свято всіх дітей Божих, це жива надія всіх щирих християн.
    Бажаємо вам постійно жити вірою в Божого Сина, що воскрес із мертвих, з надією, що Він скоро прийде у славі Отця за Церквою Своєю. Хай Господь допоможе вам бути в числі тих, хто з любов’ю очікує Свого Спасителя.
    Радості, миру та злагоди бажаємо вам, молимося за вас і благословляємо у чудове ім’я Воскреслого Царя!
Петро Порошенко

Петро Порошенко

Петро Порошенко, президент України:

  • Ісус перед розп’яттям лише здавався слабким проти гонителів, але насправді він був сильною вірою і непереможним духом. Він був правдою, а тому, здолавши смерть, переміг зло.
    Два роки тому Україна була слабкою і виснаженою. Але тепер і вона неначе воскресає. І як переможна хода віри Христової почалася після його воскресіння, так і впевнений поступ України в майбутнє розгортається на наших з вами очах…
    У ці дні ми поминаємо тисячі наших захисників, які віддали своє життя за нашу віру і нашу свободу, за нашу державу. Згадуємо всіх, хто загинув внаслідок російської агресії. Також ми з вдячністю молимося за кожного, хто зберігав наш спокій у великодню ніч і хто в цей святковий день стоїть на сторожі миру.

Президент Петро Порошенко записав своє привітання з Великоднем біля храму св. Архистратига Михаїла (УПЦ КП) в Пирогові та поєднав його із включеннями волонтерів з різних міст і різних конфесій, а також із промовою військового капелана 80-ї бригади Тараса Козуба в зоні АТО

Голова Верховної Ради Андрій Парубій

Голова Верховної Ради Андрій Парубій

Андрій Парубій, голова Верховної Ради:

  • Бажаю завжди берегти в серцях і душах святковий великодній настрій, ясність і силу духу, непохитну віру в Бога і Україну.
    Здоров’я, добробуту і затишку в родинах! Вам, побратими, захисники – мої особливі, найщиріші вітання. Бійці, ви праведний меч і щит України!

Володимир Гройсман, прем’єр-міністр України:

  • Володимир Гройсман

    Володимир Гройсман

    Свято Христового Воскресіння єднає вірою у перемогу добра над злом, світла над темрявою, життя над смертю. Для усіх вірян це завжди було свято надії і великих сподівань. Великдень приносить собою духовне відродження, якого потребує кожна людина, кожна родина і усе наше суспільство.
    Тож бажаю усім родинам світлого свята, добра, злагоди, миру в душі та миру у нашій прекрасній країні.
    Нехай Пасха Господня надихає кожного з нас тільки на добрі справи.

Віктор Муженко, начальник Генерального штабу ЗСУ:

  • ….У ці Пасхальні дні висловлюю щирі слова вдячності всьому особовому складу Збройних Сил України за сумлінне виконання службових обов’язків, вірність Військовій присязі та самовідданий захист суверенітету, свободи й незалежності України…
    Сердечно бажаю всім військовослужбовцям, працівникам Збройних Сил України, волонтерам, ветеранам війни та збройних сил міцного здоров’я, духовної чистоти і гармонії, добробуту, спокою та щастя в сімейних оселях!
    Вірю, диво Христового Воскресіння й надалі надихатиме нас на добрі та праведні справи, наповнить радістю наші серця, а переможний дух надії додасть нам сил, енергії для добрих і відповідальних справ, спрямованих на зміцнення боєготовності Збройних Сил України та процвітання нашої Батьківщини.

Читайте також:
Київський патріархат послав в АТО кілька тисяч пасок і десятки тисяч крашанок

Плащаниця й “Великодній кошик воїна” АТО від УГКЦ та канадської діаспори

Крашанки під мінами: уже 10 обстрілів з боку ОРДЛО

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна