Помер Дмитро Гнатюк

 

Сьогодні, 29 квітня, на 92-му році життя після тривалої хвороби помер визначний оперний співак, режисер, педагог Дмитро Гнатюк.
Про це повідомляє газета “День” із посиланням на ректора Національної музичної академії Володимира Рожка.

У минулому році в академії відзначали 90-річчя славетного баритона й народного артиста України й СРСР.

Прощання з Дмитром Гнатюком відбудеться 4 травня в Національній опері, де артист із 1988 року був головним режисером.

Гнатюк був першим виконавцем хітів 1960-х — легендарних пісень “Два кольори” та “Мій Київ”.

На оперній сцені йому належать образи Остапа і Миколи з “Тараса Бульби” та “Наталки-Полтавки” Лисенка, Петруччіо (“Приборкування норовливої” Шебаліна), Мазепи й Онєгіна (“Мазепа”, “Євгеній Онєгін” Чайковського), “Демон” Рубінштейна, Фігаро з “Севільського цирульника” Россіні.

Гнатюк виступав також як концертний співак, записав 21 платівку. У його репертуарі було понад 85 творів національної та світової класики — від буковинця Сидора Воробкевича до австрійця Йозефа Гайдна.

Оперний співак також був режисером-постановником вистави “Князь Ігор” Бородіна , “Запорожець за Дунаєм” Гулака-Артемовського , “Мазепа” на музику Чайковського, “Війна і мир” Прокоф’єва, “Севільський цирюльник” Россіні.

Гнатюк – Герой України і Герой соцпраці, народний депутат III скликання (від ВО “Громада” Павла Лазаренка); у парламенті очолював Комітет з питань культури.

Вічна пам’ять.

Нагадаємо, в березні та квітні померли інші визначні діячі української культури – Лесь Танюк і Леопольд Ященко.

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна