Суд дав дозвіл на арешт командувача ЧФ Росії за злочини окупації

 

Печерський районний суд Києва задовольнив клопотання Головної військової прокуратури й дав дозвіл на затримання командувача Чорноморського флоту Росії Олександра Вітка.
Про це повідомила прес-служба Генпрокуратури.

У відомстві нагадали, що Головна військова прокуратура 18 квітня оголосила про підозру Вітку у вчиненні низки тяжких злочинів проти України та вручила повістку про явку до слідчого органу на 25 квітня.

“Оскільки підозрюваний у вказаний термін не з’явився, Головна військова прокуратура звернулася до суду із клопотанням про надання дозволу на затримання командуючого Чорноморським флотом Російської Федерації віце-адмірала О. Вітка з метою його приводу для участі в розгляді клопотання про застосування запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою”, – сказано в повідомленні.

26 квітня, у зв’язку з переховуванням Ооександра Вітка від органів слідства, постановою прокурора було оголошено розшук підозрюваного. Проведення розшуку доручено Департаменту карного розшуку Національної поліції України.

“27.04.2016 слідчим суддею Печерського районного суду м. Києва клопотання прокуратури задоволено в повному обсязі та надано дозвіл на затримання командуючого Чорноморським флотом Російської Федерації О. Вітка”, – зазначили в ГПУ.

Раніше прес-служба Чорноморського флоту Росії заявила, що Олександр Вітко не отримував від української прокуратури жодних листів.

Адмірал Олександр Вітко призначений командувачем Чорноморського флоту РФ указом президента Російської Федерації від 15 квітня 2013 року.
Українські правоохоронці обвинувачують росіянина Вітка в злочинах, скоєних на території Криму в першій половині 2014 року.
За відомостями народного депутата Мустафи Джемілєва, 27 лютого 2014 року тоді віце-адмірал Вітко зібрав у Севастополі вищих офіцерів, перед якими сказав: “Ми починаємо війну з Україною”.
Надалі військові ЧФ РФ в ході російської агресії блокували українські частини й кораблі в Криму. Зокрема, 5 березня 2014 року командувач ЧФ РФ Вітко особисто поставив ультиматум екіпажу корвета ВМС України “Тернопіль” з вимогою здатися російським військовикам. Того самого дня Генеральна прокуратура України порушила кримінальну справу проти Олександра Вітка, якому ставиться у провину підбурювання до державної зради та організація диверсій щодо військових України.
17 березня 2014 року керівники МЗС країн Євросоюзу погодили список офіційних осіб Росії і України, проти яких запроваджено санкції ЄС. До цього списку потрапив і Олександр Вітко.

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна