Шустер створив Комітет порятунку свободи слова й переходить на канал “Київ”

Савік Шустер створив Комітет порятунку свободи слова в Україні, який підтримали народний депутат Сергій Лещенко, голова Одеської облдержадміністрації Михеїл Саакашвілі та “десятки представників медіа і громадянського суспільства”. Про це йдеться у відповідній заяві, яку публікує “Детектор медіа”.
Причину створення комітету його ініціатори пояснюють відкликанням дозволу на роботу в Україні для Шустера.

“Ми переконані, що саме ця ситуація – не просто тривожний знак для усієї медіаспільноти, це вирішальний Рубікон для кожного із нас, що може стати точкою неповернення, після перетинання якої влада остаточно втратить довіру суспільства, та найгірше – постреволюційна Україна перетвориться на країну страху, утиску, і мовчазної згоди із злочинами.
Щоб не допустити цього, сьогодні ми створюємо Комітет порятунку свободи слова України, куди входять журналісти, громадські та державні діячі, народні депутати, для яких демократичні цінності – не просто красиві гасла”, – йдеться в заяві.

Ініціатори наголошують, що створення комітету є відповіддю на “систематичні випадки тиску на журналістів і вільні медіа”.

Автори заяви  також вимагають від президента Петра Порошенка, прем’єр-міністра Володимира Гройсмана та голови Верховної Ради Андрія Парубія “вжити всіх можливих заходів, щоб припинити тиск на канал 3S.tv Савіка Шустера, відновити його законні права на роботу”.

І “в цілому відреагувати на справді катастрофічну ситуацію зі свободою слова в Україні, що наближає нас не до ЄС, а до країн із чинною тиранією і диктатурою”.

Як повідомляла “Новинарня“, 25 квітня гендиректору ТОВ “Савік Шустер студіо” анулювали дозвіл на роботу в Україні. За даними Державної служби зайнятості, було встановлено недостовірність даних, що містяться у поданих роботодавцем документах.

Як повідомила ДСЗ Державна фіскальна служба, відносно громадянина Канади Савіка Шустера здійснюється кримінальне провадження за фактом “умисного ухилення від сплати податків”. За даними ДФС, Шустер в 2008 році отримав на свій валютний рахунок кредит у розмірі 1,34 млн. євро і не повернув його позикодавцю в обумовлений термін.

А відбування іноземцем чи особою без громадянства на момент оформлення дозволу на роботу покарання за скоєння злочину або здійснення стосовно нього кримінального провадження є підставою для відмови у продовженні дозволу на роботу.

26 квітня Шустер подав заяву до центрального апарату Державної служби зайнятості України стосовно наказу Київського міського центру зайнятості.

Президент Петро Порошенко висловив побажання, що інцидент якнайшвидше “буде вичерпано”.

Сам Савік Шустер того вечора в ефірі свого каналу “3s.tv” оголосив голодування, поки рішення про анулювання його дозволу на роботу в Україні не буде скасоване.

Зрештою державна служба зайнятості призупинила рішення про анулювання Шустеру дозволу на роботу в Україні.

У цю п’ятницю, 29 квітня, програму “Шустер Live” транслюватиме телеканал NewsOne.

Це буде одноразова акція, а от на столичному телеканалі “Київ” ток-шоу Савіка Шустера, починаючи з 29 квітня, виходитиме регулярно. Як повідомляє сайт КМДА з посиланням на директора телеканалу Світлану Криворучко, таким чином редакційна рада і колектив телеканалу підтримали ідею мера Києва Віталія Кличка, який напередодні запропонував Шустеру транслювати його програму на комунальному каналі.

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна