Євроінституції надають Україні ще понад 800 млн. євро під “чорнобильські” проекти

 

У день 30-х роковин катастрофи на Чорнобильській АЕС стало відомо, що Єврокомісія надасть Україні 730 млн. євро на проекти, пов’язані з Чорнобилем, а ЄБРР виділить ще 40 млн. євро на будівництво другого сховища відпрацьованого ядерного палива на ЧАЕС.

“Європейський Союз залишається на передовій міжнародних зусиль із подолання наслідків Чорнобильської катастрофи”, – сказано в заяві Єврокомісії.

У документі зазначено, що Європейська комісія наразі зобов’язалася надати близько 730 мільйонів євро на проекти, пов’язані з Чорнобилем.

Єврокомісари запевнили, що ЄС і надалі працюватиме з Україною, ЄБРР, країнами Великої сімки та іншими міжнародними донорами для забезпечення вдалого завершення безпекових проектів на ЧАЕС.

У свою чергу Європейський банк реконструкції і розвитку виділяє Україні додаткових 40 млн. євро на будівництво сховища відпрацьованого ядерного палива (СВЯП-2). Це закріплено в меморандумі, який був підписаний сьогодні, 26 квітня, в рамках заходів у зв’язку з 30-ю річницею аварії на Чорнобильській атомній електростанції, повідомляє “Інтерфакс-Україна”.

Угоду від української сторони підписав міністр екології та природних ресурсів Остап Семерак, від ЄБРР – президент банку Сума Чакрабарті.

Третя угода про внесення змін до грантової угоди між урядом України, Державним спеціалізованим підприємством “ЧАЕС” як одержувачем та ЄБРР передбачає додатковий грант у сумі 40 млн. євро для фінансування будівництва СВЯП-2.

Як відомо, СВЯП-2 – об’єкт держпідприємства “Чорнобильська АЕС”, де зберігатиметься відпрацьоване, так зване “мокре”, паливо з Чорнобильської електростанції, яке зараз зберігається на об’єкті СВЯП-1.
Орієнтовно введення в експлуатацію СВЯП-2 заплановано на 2017 рік.

Крім того, вчора, 25 квітня, міжнародні донори на конференції зі збору коштів за рахунок своїх джерел ухвалили рішення про додаткові внески на реалізацію чорнобильських проектів на загальну суму 87,5 млн. євро.

Читайте також:
30 років аварії на ЧАЕС. В’ятрович: Катастрофа була неминучою

30-річчя аварії на ЧАЕС: В’ятрович кличе зазирнути “Під саркофаг” у центрі Києва

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна