Чорнобильська зона стане заповідником комуністичного режиму

 

Чорнобильська зона залишиться єдиним місцем в Україні, якого не торкнеться декомунізація. Про це заявив голова Українського інституту національної пам’яті Володимир В’ятрович, повідомили Новинарні у прес-службі УІНП.

“Чорнобильська зона — єдине місце в Україні, де залишаться комуністичні символи. Тому що вона — найбільш промовистий пам’ятник комуністичному режиму”, — наголосив В’ятрович.

“Прекрасний концептуальний пам’ятник – Зона відчуження. Або просто – зона, як іноді називали імперію ГУЛАГу за залізною завісою, майже як під саркофагом. Тільки у зоні символи та герої комуністичного тоталітаризму мали б залишитись, демонструючи нащадкам закономірний зв’язок між чорнобильською аварією та крахом радянського режиму”, — додав очільник УІНП.

Чорнобиль та Прип’ять, а також загалом 30-ти кілометрова зона довкола ЧАЕС — це ті місця, які залишаться заповідником комуністичного тоталітарного режиму.

Читайте також:
30-річчя аварії на ЧАЕС: В’ятрович кличе зазирнути “Під саркофаг” у центрі Києва

30 років аварії на ЧАЕС.
В’ятрович: Катастрофа була неминучою

Як зазначають в Інституті національної пам’яті, у покинутих містах та селах, що входять у 30-кілометрову зону відчуження після катастрофи на Чорнобильській АЕС, “нема кому й нема заради кого” змінювати комуністичні назви.
Тож “хай вони там і залишаються – в місці, куди не слід повертатись”.

Нагадуємо в Україні триває декомунізація, в рамках якої відбувається очищення мапи від тоталітарної пропаганди. Верховна Рада вже перейменувала 327 міст та сіл, нові назви отримали понад 2500 вулиць, в обласних центрах країни демонтовано всі центральні монументи Леніну, змінюють найменування юридичні особи та ЗМІ.

Читайте також:
Україна перейменовує міста і села Криму:
Яні Капу, Ас, Герценберг, Ічкі, Єді-Кую – в піку Росії

Володимир В’ятрович: На Дніпро згода вже є. Щодо Кіровограда потрібна відвага.
Інтерв’ю “
Новинарні

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна