Україна наполягає в Брюсселі на “трьох ні” щодо угоди про асоціацію

 

У Європейському парламенті в Брюсселі сьогодні, 25 квітня, відбулося чергове засідання Парламентського комітету асоціації Україна-ЄС. Про це повідомила у своєму “Фейсбуці” перша заступниця голови Верховної Ради України Ірина Геращенко, яка співголовувала на цьому засіданні разом із євродепутатом Анджеєм Пленковичем.

“У виступі розповіла про плани ВР із виконання Угоди про асоціацію [України з Євросоюзом]. Висловила позицію щодо наслідків референдуму в Нідерландах.
Україна наполягає на трьох “НІ”: “ні” започаткуванню нових переговорів щодо змісту Угоди; “ні” внесенню будь-яких змін до тексту Угоди і “ні подальшому зволіканню з набранням Угодою чинності”, – розповіла Геращенко.

За її словами, наслідки голландського референдуму стали викликом у першу чергу для Євросоюзу, й Україна сподівається, що і Нідерланди, і ЄС знайдуть якнайшвидшу відповідь на цей виклик.

Читайте також:
Парламент Нідерландів виступив проти результатів референдуму
щодо асоціації з Україною

“Подякували Європарламенту за підтримку українських реформ і захисту суверенітету та незалежності, за публічно висловлену позицію, що санкції проти РФ триватимуть до повного виконання Угоди. В той же час, ми закликаємо Європарламент і країни ЄС підтримати “список Савченко”, щоб не залишився непокараним жоден, причетний до знущань над Надією, до її викрадення й ув’язнення”, – написала віце-спікер ВР.

Окрім того, Геращенко звернулася до учасників засідання із закликом більше уваги приділяти порушенням прав людини в Криму, зокрема, забороні Меджлісу й знущанням із кримських татар.

Україна також очікує від Європарламенту призначення доповідача з питання лібералізації візового режиму з ЄС.

Найгарячіша дискусія парламентського комітету асоціації в Європарламенті стосувалася теми корупції та реформ, повідомила заступниця голови ВР.

“А ключова для мене – це безпекова ситуація, виконання Мінських угод, порушення прав людини в Криму. Україна висловлює рішучий протест спробам бойовиків перешкоджати в роботі Спеціальної моніторингової місії, тиску та агресії проти спостерігачів”, – заявила Геращенко, яка є уповноваженим президента з урегулювання конфлікту на Донбасі.

На Донбасі залишаються російські військові, там повно російської техніки. Всі іноземні війська мають вийти з Донбасу, як того вимагають Мінські угоди”, – наголосила на позиції України уповноважена глави держави.

Вона також додала, що “особлива увага й біль – заручники”.

За словами Геращенко, в полоні бойовиків залишаються 115 українців, у тюрмах РФ – 12 політв’язнів, до яких часто не допускають консулів, лікарів.
Місія Міжнародного комітету Червоного Хреста й досі, попри численні обіцянки, не допущена до пошуку зниклих безвісти, яких налічується 684.

“Тільки виконання безпекового та гуманітарного компонентів можуть створити передумови для імплементації політичного блоку. Вибори на Донбасі можуть відбутися тільки після роззброєння, виведення іноземних військ, за умови скасування фейкових “виборів” листопада 2014 року. І в цій виборах мають взяти участь українські політичні партії, переселенці, українські медіа мають бути присутні на окупованих територіях, як і незалежні міжнародні спостерігачі”, – підкреслила Геращенко.

Читайте також:
Текст резолюції: ПАРЄ закликала не лише Росію, і не тільки звільнити Савченко

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна