ГПУ просить Ізраїль знайти екс-міністра Ставицького, який ховається там під іншим ім’ям

 

Генеральна прокуратура України передала міністру юстиції Ізраїлю запит на вручення повідомлення про підозру екс-міністру енергетики й вугільної промисловості Едуардові Ставицькому.
За інформацією ГПУ, колишній член уряду Азарова переховується в Ізраїлі, де оформив громадянство під іменем Натан Розенберг.

Головний військовий прокурор України Анатолій Матіос на запрошення ізраїльського міністра юстиції Аелета Шекеда 19-21 квітня відвідав Ізраїль з офіційним візитом, повідомляє прес-служба ГПУ.

Під час переговорів у Кнессеті (парламенті Ізраїлю) Матіос передав Шекеду запит української Генпрокуратури про міжнародну правову допомогу в розслідуванні щодо Ставицького, якого підозрюють у вчиненні особливо тяжких злочинів проти держави.

“За наявними у слідства даними Інтерполу, український екс-високопосадовець переховується на території Держави Ізраїль, змінивши прізвище та ім’я на Натан Розенберг”, – зазначається в повідомленні.

У відповідь глава ізраїльського мін’юсту запевнив в організації розгляду цього клопотання у найкоротші строки.

За президентства Віктора Януковича, у грудні 2012 – лютому 2014 років, Едуард Ставицький обіймав посаду міністра енергетики та вугільної промисловості України в уряді Миколи Азарова.

Через місяць після перемоги Майдану і втечі Януковича з країни, 21 березня 2014 року, Генпрокуратура спільно з УБОЗ МВС провела обшук в помешканнях та офісах, які належали Ставицькому.

Екс-міністр проходить у кримінальному провадженні, відкритому за фактами вчинення особами з числа вищого керівництва держави злочинів за статтями “привласнення, розтрата майна шляхом зловживання службовим становищем у особливо великих розмірах”, а також “легалізація (відмивання) доходів, одержаних злочинним шляхом”.

Зокрема, підписи Ставицького як екс-керівника державної компанії “Надра України” стоять під документами про передачу резиденції “Межигір’я” сумнівній донецькій компанії, після чого там почалося створення розкішного маєтку Януковича.

Під час обшуку в квартирах, які належали Ставицькому чи членам його родини, слідчі вилучили близько 5 мільйонів доларів США готівкою, майже 50 кілограмів золота у зливках і коштовності на мільйони доларів.

Ставицького було оголошено в міжнародний розшук Інтерполом.

Читайте також:
Апеляційний суд визнав законним арешт ₴2,3 млн. Азарова

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна