Меркель і Туск побували в таборі для біженців у Туреччині й почули вимогу про безвізовий режим

 

Туреччина очікує від Європейського Союзу надання безвізового режиму для турецьких громадян. Про це 23 квітня заявив прем’єр-міністр країни Ахмет Давугтоглу на спільній прес-конференції з федеральною канцлеркою Німеччини Ангелою Меркель, президентом Європейської Ради Дональдом Туском та віце-президентом Єврокомісії Франсом Тіммермансом у турецькому місті Газіантеп.

Головною темою візиту Меркель до Туреччини є переговори про угоду щодо біженців, яку активно критикують правозахисники, повідомляє “Німецька хвиля”. Канцлер ФРН також обговорила з турецькою владою питання свободи слова і порушення прав людини в Туреччині.

Як наголосив Давутоглу, Туреччина виконує свої зобов’язання, прописані в угоді з ЄС щодо вирішення кризи біженців, і доказом тому є скорочення потоку шукачів притулку та мігрантів до ЄС.

За словами турецького прем’єр-міністра, якщо в листопаді минулого року з Туреччини до Греції щодня припливали морем близько 6 тисяч біженців, то зараз їх кількість скоротилася до 130 осіб на день.

А отже, на його думку, Євросоюз має вжити необхідних кроків для скасування візового режиму для турків, як і було домовлено. “Це – життєво важливо для Туреччини”, – заявив Давутоглу.

У відповідь Меркель і Туск похвалили зусилля Туреччини з вирішення кризи біженців, але заяв щодо візової лібералізації не робили.

Раніше в Єврокомісії заявили, що для запровадження безвізового режиму для турецьких громадян поки що бракує всіх необхідних передумов. Анкару закликали до кінця квітня виконати всі 72 пункти вимог для надання безвізового режиму – лише тоді Туреччина може розраховувати на те, що Єврокомісія надасть відповідну рекомендацію країнам-членам ЄС.
Рішення з цього питання ЄК має ухвалити 4 травня.

У суботу Меркель, Туск і Тіммерманс разом з Ахметом Давутоглу відвідали табір для біженців Нізіп, розташований поблизу міста Газіантеп неподалік турецько-сирійського кордону.

Як заявив президент Євроради Дональд Туск, до кінця липня Туреччина отримає від Європейського Союзу близько 1 мільярда євро допомоги на проекти для біженців. Ці кошти – частина 3 мільярдів євро, які ЄС має виділити Анкарі в рамках укладеної в березні угоди, покликаної скоротити потік біженців з території Туреччини до Європи.

Цю угоду різко розкритикували правозахисники та Управління Верховного комісара ООН у справах біженців, вказавши на порушення прав людини, які допускає документ.

Читайте також:
Балканські країни закрили біженцям шлях до ЄС.
Туреччина обіцяє приймати назад мігрантів із Греції

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна