Обама в Британії згадав про Україну й закликав не виходити з ЄС

 

Президент США Барак Обама, який перебуває з візитом у Лондоні, обговорив із прем’єр-міністром Великої Британії Девідом Кемероном питання вирішення конфлікту в Україні. Про це обидва лідери повідомили на прес-конференції, текст якої оприлюднила прес-служба Білого дому.

“Ми повинні вирішити конфлікт в Україні і заспокоїти наших союзників, які справедливо стурбовані через російську агресію”, – заявив президент США.

Обама також наголосив на необхідності продовжувати інвестиції в НАТО, щоб мати змогу виконувати міжнародні зобов’язання, від Афганістану до Егейського моря.

Кемерон, у свою чергу, наголосив на тих загрозах, які несе міжнародній безпеці агресія з боку Росії.

Однією цілей візиту президента США в Об’єднане Королівство є спроба переконати Велику Британію не виходити зі складу Європейського Союзу.

Зокрема, Обама попередив, що в разі виходу Британії з ЄС укладення двосторонньої торговельної угоди між Лондон і Вашингтон суттєво затягнеться.

США, за його словоами, зосереджені на укладенні договору з великим блоком, тобто з Євросоюзом.

“І Британія опиниться в кінці черги [на укладення торгового договору з США] не тому що ми забудемо про наші особливі відносини, а тому що, з огляду на витрати будь-якої торгової угоди, мати доступ до великих ринків із великою кількістю країн-учасниць ефективніше, ніж намагатися укладати договори з окремими країнами”, – наголосив Обама.

Ще до приїзду в Лондон глава Білого дому написав колонку для британської газети Telegraph, у якій закликав британців не голосувати за вихід з Євросоюзу.

Референдум, на якому громадяни Великої Британії вирішуватимуть, чи залишиться їхня держава в ЄС, відбудеться 23 червня.

Чинний уряд країни на чолі з Девідом Кемероном виступає проти виходу з ЄС.

Візит президента США Барака Обами та його дружини Мішель у Лондон почався вранці 22 квітня зі сніданку з королевою Єлизаветою II, повідомляє BBC.

Згодом подружжя Обам у Кенсінгтонському палаці приймали герцог і герцогиня Кембриджські. Там президент США, який чудово знаходить спільну мову з дітьми, поспілкувався з маленьким принцом Георгом.

Барак Обама та його дружина Мішель (на другому плані) спілкуються з принцом Джорджем (потенційним королем Великої Британії Георгом). Ліворуч - його тато, онук королеви Єлизавети ІІ Вільям. Фото прес-служби Кенсингтонського палацу

Барак Обама та його дружина Мішель (на другому плані) спілкуються з принцом Джорджем (потенційним королем Великої Британії Георгом). Ліворуч – його тато, онук королеви Єлизавети ІІ Вільям. Фото Кенсингтонського палацу

Сьогодні, в суботу, Обама відвідав театр “Глобус” – реконструкцію знаменитої театральної сцени, яку 1599 року сконструював Вільям Шекспір.
23 квітня Велика Британія та увесь світ відзначають 400-річчя з дня смерті великого англійського поета.

У неділю президент США продовжить подорож до Європи візитом у Німеччину, де, зокрема, візьме участь у міні-саміті, що відбудеться 25 квітня в місті Ганновер.

У саміті братимуть участь канцлер Німеччини Ангела Меркель, прем’єр-міністри Великої Британії та Італії Девід Кемерон і Маттео Ренці, а також президент Франції Франсуа Олланд.

Серед головних тем саміту – ситуація в Україні, Сирії та Лівії, проблема міграції, спільні контртерористичні заходи тощо.

Як пише німецький журнал Der Spiegel із посиланням на внутрішній документ німецького уряду, під час цієї зустрічі Обама планує переконати європейських лідерів у необхідності активніше залучати власні армії до ротації військовослужбовців НАТО на східних кордонах альянсу, аби стримувати Росію.

Зокрема, в Білому домі очікують, що Лондон та Берлін відправлять солдатів та військову техніку на бази НАТО у країнах Балтії, Польщі та Румунії.

Читайте також:
Обама згадав свої найкращі й найважчі дні на посаді президента

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна