Хуг: ЗСУ біля Березового переміщує позиції до “нуля”, це порушення

 

ОБСЄ глибоко стурбована тенденцією, коли і ЗС України, і бойовики “ДНР/ЛНР” переміщують свої позиції ближче до лінії розмежування, оскільки це є порушенням статті 2 Мінського меморандуму. Про це сьогодні заявив Александр Хуг, перший заступник керівника Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ, під час прес-брифінгу в Українському кризовому медіа-центрі в Києві.

Представник ОБСЄ звернув увагу на те, що ситуація на всіх ділянках фронту, де сторони перемістили військових та озброєння ближче, з того часу стала неспокійною. Це, наприклад, сталося у районі Павлополя-Комінтернового-Октября, що на північний схід від Маріуполя, у Широкиному,ву районах вздовж лінії розмежування на захід від Луганська та поблизу Дебальцевого.

“Увечері і понеділок (18 квітня), наприклад, наша група у Світлодарську менш ніж за 3 години зафіксувала понад сотню вибухів від обстрілів з артилерії та мінометів, а в Зайцевому минулого тижня всього за один вечір зафіксували понад 170 вибухів мінометних мін”, – зазначив пан Хуг.

Дуже неспокійно у районі Авдіївки та Ясинуватої. “У четвер (14 квітня) наші спостерігачі, що знаходилися у Ясинуватій, нарахували понад 300 вибухів”, – підкреслив заступник керівника СММ ОБСЄ.

За словами Александра Хуга, існує загроза ескалації бойових дій у районі Березового, що за 30 км на південний захід від Донецька. Ще рано стверджувати, що цей ризик серйозний, проте вже спостерігаються “тривожні сигнали”.

“Військові ЗСУ [біля Березового]  перемістили позиції ближче до лінії розмежування. Наші спостерігачі вже фіксують там окремі порушення режиму тиші. У суботу на трасі Н-20 бачили свіжу вирву від снаряда, у четвер у цьому районі також чули вибух. […] Саме так починалося у всіх інших районах [де в результаті відбулась ескалація бойових дій] – порушення режиму тиші низької інтенсивності, які помалу ставали інтенсивнішими в міру того, як сторони підтягували більше бійців та озброєння, і врешті, через деякий час, розпочиналися інтенсивні обстріли з артилерії», – пояснив пан Хуг.

Александр Хуг нагадав також, що через райони Авдіївки-Ясинуватої, Березове, Дебальцеве та Світлодарськ проходять головні транспортні маршрути та вузли пересадок, там же знаходяться контрольні пункти в’їзду-виїзду.
“КПВВ «Зайцеве», як і КПВВ «Станиця Луганська», вже закрили через бойові дії. Тепер у всій Луганській області немає визначеного безпечного місця, де люди могли б перетинати лінію розмежування», – пояснив пан Хуг.

Він зазначив, що скоро на Донбасі святкуватимуть Великдень, і багато хто хотів би вирушити до своїх рідних та друзів, а також відвідати могили родичів. “У всіх цих районах, де сторони перемістили позиції ближче одне до одного, такі звичайні речі буде зробити надзвичайно важко, якщо взагалі можливо”, – пояснив він.
Представник ОБСЄ Хуг додав, що люди бояться йти на кладовища, оскільки є великий ризик наткнутися на міну чи розтяжки, – про це, наприклад, казали мешканці Комінтернового.

“Попереду ще одне значне свято – 9 травня, День Перемоги, – зазначив пан Хуг. – Дуже хотів би прояснити: зброя у «зоні безпеки» – це порушення Мінських угод. Ми публічно повідомляли про ці порушення протягом останніх двох тижнів і продовжимо це робити, особливо коли цю зброю заводять у густо заселені райони”, – підкреслив перший заступник керівника СММ ОБСЄ.

Читайте також:
ОБСЄ встановила цілодобові відеокамери з обох боків лінії фронту

Парад військової техніки 9 травня в Донецьку суперечитиме Мінським угодам

Місія ОБСЄ: “Сіра зона” на Донбасі втратила своє значення, обстріли ДФС – злочин

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна