У Румунії екс-президенту висунули підозру у відмиванні коштів

 

Екс-президент Румунії Траян Бесеску проходить як підозрюваний у відмиванні коштів у справі про придбання ділянки землі та будинки.
Про це він написав на своїй сторінці в соцмережі, передає Newsmaker.md.

Справа пов’язана з угодою між колишнім президентом Румунії та підприємцем Костелом Кешуняну.

Бесеску повідомив, що з’явиться в прокуратуру за першою повісткою. Він додав, що в червні 2012 року та ж прокуратура розпорядилася не починати кримінальне провадження з цього приводу. Однак справу було поновлено в 2015 році.

У серпні 2000 року, коли Бесеску був мером Бухареста, він придбав ділянку площею 3,7 тис. кв. м за 1,4 млрд. леїв (близько $70 тис. на той час). Того ж дня бізнесмен Костел Кешуняну придбав сусідню ділянку з такою ж площею, проте за ціною втричі вищою, ніж заплатив Бесеску.
Потім, у жовтні 2002 року, Бесеску продав ділянку невістці Кешуняну Габріелі Блаж за 12 млрд. леїв (близько $300 тис.). На ці гроші він купив віллу на шосе Бухарест-Плоєшті за $280 тис., яку він потім подарував своєму синові Іоану Бесеску.

Траян Бесеску був мером Бухареста в 2000-2004, президентом Румунії в 2004-2014 роках. При ньому 1 січня 2007 року Румунія стала членом Євросоюзу. Прихильник об’єднання Румунії й Молдови.
19 квітня 2007 року парламент країни оголосив президенту Бесеску імпічмент. Причиною цього стали висновки спеціальної парламентської комісії, яка виявила, що в своїх діях глава румунської держави “перевищив повноваження, дані йому Конституцією країни”.
19 травня 2007 року відбувся референдум з питання відставки президента, але 75% учасників плебісциту висловилися за те, щоб Траян Бесеску продовжив виконувати свої обов’язки на посаді глави держави.
В 2009 році його переобрали на президентський пост повторно.

За часів президентства Бесеску підтримував Помаранчеву революцію в Україні та був одним із близьких зовнішньополітичних партнерів президента Віктора Ющенка.

Читайте також:
У Молдові пройшли багатотисячні акції за унію з Румунією

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна