Поляк-рокер на чолі “Укрзалізниці” може отримати зарплату $1,5 млн. на рік

 

На сьогоднішньому засіданні Кабінету Міністрів – першому для уряду Володимира Гройсмана – було затверджено керівників двох провідних державних підприємств із системи Мінінфраструктури, “Укрзалізниці” та “Укрпошти”. При цьому державну залізницю очолив іноземець.

На посаду голови правління публічного акціонерного товариства “Укрзалізниця” Кабмін призначив Войцеха Бальчуна, екс-керівника Польських залізниць. Його відібрали на конкурсі, в якому брав участь 31 кандидат, із них вісім іноземців.

Войцех Бальчун у 2008-2013 роках був головою правління залізничної компанії Польщі PKP Cargo, яка на той час переживала реструктуризацію. Польські ЗМІ відзначають, що саме Бальчун трансформував майже збанкрутілого державного перевізника у фінансово здорову компанію. Завдяки йому в 2013 році PKP Cargo провела IPO на Варшавській фондовій біржі.
У квітні 2012 року Бальчуна призначили головою правління польської авіакомпанії LOT. Паралельно він обіймав посаду віце-президента асоціації роботодавців Польщі. Крім того, він лідер та гітарист рок-урту Chemia.

Зі згоди членів Кабінету Міністрів Бальчун виступав польською мовою, але пообіцяв учити українську (його родина по материнській лінії походить з околиць Львова). Бальчуна урядовці слухали без перекладу, і він так само не потребував перекладача, коли йому ставили запитання українською.

Нагадаємо, попередній міністр економічного розвитку і торгівлі Айварас Абромавичус заявляв, що зарплата нового керівника “Укрзалізниці”, відібраного на конкурсі, може сягати 1,5 мільйона доларів на рік. “25% від цього – фіксована заробітна плата, а інше – якщо тільки результати будуть”, – зазначав глава МЕРТ.

Також сьогодні, 20 квітня, Кабінет Міністрів призначив генеральним директором “Укрпошти” Ігоря Смілянського.

Смілянський оголосив намір створити з пошти, по суті, сервісний центр, який надаватиме “ланцюжок послуг”. Він відзначив, що пошта у всьому світі переживають занепад, обсяги кореспонденції падають, за винятком посилок у сегменті e-commerce. Смілянський сподівається, що цей бізнес зможе розвиватися на базі “Укрпошти”. Він також покладається на позитивний ефект для компанії в разі створення Поштового банку.

Ігор Смілянський понад 17 років пропрацював у сфері стратегічного, управлінського і фінансового консалтингу. Працював у Нью-Йорку в американському офісі міжнародної аудиторської компанії KPMG, має досвід роботи в Україні та інших країнах світу. Отримав ступінь МВА в Georgetown University і ступінь Juris Doctor в George Washington University Law School.

Варто зазначити, що з грудня 2014 року “Укрпошту” очолював вінницький бізнесмен Ігор Ткачук – брат народного депутата від Блока Петра Порошенка Геннадія Ткачука, якого вважають людиною Володимира Гройсмана.

Читайте також:
Нова стратегія МЕРТ: іноземець на посаді глави Укрзалізниці може отримати $1,5 млн. на рік

СБУ порушила справу за розкрадання 20 млн. грн. на “Укрпошті”

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна