Електронне декларування доходів стартує з топ-чиновників

 

Невдовзі в Україні стартує процес електронного декларування доходів держчиновників – як це передбачає закон, ухвалений Верховною Радою в рамках виконання Плану дій із візової лібералізації. Під першу хвилю обов’язкового електронного декларування підпадуть топ-чиновники: міністри та їхні заступники, прокурори, судді, депутати, голови обласних державних адміністрацій тощо.
Про це на брифінгу в Українському кризовому медіа-центрі 19 квітня заявили представники Міністерства юстиції України та Національного агентства з запобігання корупції (НАЗК).

“У перший рік роботи НАЗК концентрується на найвищих державних службовцях. Це ті особи, які мають знаходитись під найщільнішим контролем як громадськості, так і нових національних антикорупційних органів. Ми хочемо змінити ту практику, яка існувала в Україні протягом останніх 20 років, коли з корупцією боролися, ловлячи дрібних чиновників на дрібній побутовій корупції. Ми змінюємо принципи та підходи контролю за державними службовцями», – зазначив міністр юстиції Павло Петренко.

Подання електронної декларації передбачає наявність у чиновників електронного підпису. Його видаватимуть безкоштовно.
Наталія Севастьянова, перший заступник міністра юстиції України, звернулась до всіх керівників органів влади, аби ті визначили уповноважену особу з комунікації з отримання цих ключів.

“Більшість чиновників уже мають цифровий підпис. Він підходитиме для заповнення електронних декларацій, якщо в них зашифрована інформація стосовно ідентифікаційного коду та інших персональних даних. Всім іншим чиновникам не потрібно йти самостійно шукати центри акредитації та робити цей ключ. Мін’юст пропонує спрощену процедуру. Для цього керівник відомства визначає одного співробітника, відповідального за взаємодію з акредитованими центрами ключів”, – зазначила Севастьянова.

Також заступниця міністра юстиції нагадала, що буде й альтернативний спосіб ідентифікації в реєстрі – BankID.

Міністр юстиції повідомив, що ближчими днями уряд визначить, у якому приміщенні працюватиме НАЗК, після чого робота новоствореного агентства має прискоритися.

Олександр Скопич, член НАЗК, повідомив, що проект форми електронної декларації вже майже готовий й ближчими тижнями має бути презентований на засіданні Кабінету Міністрів України.
“Хоча в нас фізично немає зараз приміщення, у нас вже є досягнення. Разом із міжнародними партнерами розробили саму декларацію та моменти, як її заповнювати. Залишилось на засідання Агентства опрацювати надану інформацію та затвердити форму декларації. З моменту її затвердження форми буде 60 днів для її заповнення”, – пояснив пан Скопич.

Дмитро Котляр, консультант Світового банку та Програми розвитку ООН, додав: очікується, що до кінця року вже всі державні службовці матимуть технічні можливості долучитися до системи електронного декларування доходів.
“Зараз дуже важливо поширити цю інформацію, аби якомога більше людей могли отримати цифрові підписи. Їх вони зможуть використовувати упродовж одного і двох років. Це не одноразова операція, вони знадобляться ще протягом певного часу”, – додав пан Котляр.

Павло Петренко нагадав, що головним завданням НАЗК є превенція корупційних діянь. А загалом ефективна робота системі органів боротьби з корупцією має призвести до виникнення у суспільстві нульової толерантності до корупції.

Читайте також:
Україна виконала ОСТАННЮ “безвізову” вимогу: сформовано НАЗК. Лаври – в Яценюка

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна