Савченко у важкому стані, вона погодилася на щоденні крапельниці до 20 квітня. ОНОВЛЕНО

 

Стан Надії Савченко, яка 11-ту добу перебуває на сухому голодуванні, важкий. При цьому влада Росії робить усе, щоб ізолювати незаконно ув’язнену українку навіть від її захисників, повідомив в ефірі телеканалу “112 Україна” адвокат Надії Микола Полозов.

За його словами, внутрішньовенне вливання, які роблять Савченко, “покращують показники аналізів, роблять кров менш в’язкою, але не мають позитивного впливу на стан її внутрішніх органів”.

Тобто стан Надії від цих крапельниць не покращується.

Полозов також зазначив, що допуск до Савченко на вихідних обмежено: “СІЗО не працює, єдина можливість її побачити буде лише наступного тижня”.

Адвокат додав, що за законом російська влада може етапувати Савченко, “тим більше, що її не госпіталізовано”.

“Госпіталізація є винятком для подібних дій. Але з урахуванням поточного стану Савченко етапування може спричинити її смерть. Вона просто не витримає цього перевезення”, – наголосив Полозов.

ОНОВЛЕНО. Сьогодні, 16 квітня, до Надії нарешті пустили її сестру Віру. Та розповіла, що Надя була дуже рада її бачити, підтвердила, що почувається погано, та “передала великий привіт усій Україні”. У Надії суха шкіра й рани на руках від судин, що лопаються.

Щоб відволіктися від поганого самопочуття, Савченко робить фігурки з паперу – оригамі.

Віра вмовила сестру триматися далі й не відмовлятися від щоденних крапельниць із глюкозою та фізрозчином. Водночас Надія заявила, що погоджуватиметься на ці вливання до 20 квітня, а далі хоче отримати відповідь на запитання про точну дату її повернення в Україну.

Щоб підтримати Надію, Віра Савченко та друг Наді Олег Мезенцев запустили в небо біля Новочеркаського СІЗО кілька десятків різнокольорових повітряних кульок. За попередньою домовленістю, зробили це з того боку будівлі, де Надія могла побачити політ куль.

Раніше інформацію про важкий стан Савченко підтвердив і її друг та помічник Олег Мезенцев.

“Інформація підтвердилась – стан Наді критичний. Зі слів лікаря, який її оглядав, етапувати Надю рівноцінно смерті, всередині у Наді все пече. Вранці важко довго розкашлюється, відхаркується, щоб роздихатись, слини дуже мало. Сечі теж дуже мало, ледь вистачило, щоб взяти аналіз. Стрімко втрачає вагу – “это видно и без весов” – Валентина Череватенко, член ОНК”, – написав Мезенцев у “Фейсбуці”.

Напередодні, 15 квітня, у СІЗО до Савченко не допустили її сестру Віру. МЗС України розцінює це як намір Росії приховати реальний стан здоров’я ув’язненої.

Як розповіла Віра, керівництво СІЗО, в якому утримують Надію, заявило, що дозвіл на побачення необхідно отримати у обласному суді.

“Із СІЗО нас послали за дозволом в суд, Гундорівки, це за 130 км. Звідти послали назад в СІЗО, Новочеркаськ. Там “нарада із ФСИН (Федеральна служба виконання покарань. – “Н”)” до 16:00.
О 16:30 вийшов Калганов А.Ю. (начальник Новочеркаського СІЗО-3) і шле вже в обласний суд у Ростов (35 км). Обласний суд працює до 17:00, в п’ятницю короткий день. Посварившись на порозі облсуду із судовим приставом, нічого не отримали. Час “підрахували” нам… Отже Москва проти”, – розповіла Віра Савченко.

Ще один адвокат Савченко, Марк Фейгін, заявив, що не варто сподіватися на можливість швидкого відправлення його підзахисної в Україну.

“Хочу прояснити ситуацію з судом над російськими військовослужбовцями Єрофеєвим і Александровим у Києві й можливим обміном на Надію Савченко. Чекати швидкого, протягом двох-трьох днів, рішення щодо обміну на Надію Савченко Єрофеєва й Александрова не варто”, – написав Фейгін у “Твіттері”.

За словами адвоката, після того, як український суд винесе вирок бійцям головного розвідувального управління генштабу ЗС Росії Олександру Александрову та Євгенові Єрофеєву, набуття чинності цим рішенням “доведеться чекати місяць”.
А “одностороннього звільнення Савченко Путіним, до відправлення Єрофеєва й Александрова в РФ, навряд чи варто чекати”.

“До всього іншого, залишається відкритим процесуальне питання оформлення обміну Савченко на Єрофеєва й Александрова. Найшвидший – помилування”, – зауважив Фейгін.

“Тому не слухайте різних базік про швидке рішення, ось-ось, прямо зараз, днями… Щойно це стане реальним, я повідомлю”, – додав він.

Нагадаємо, суд над російськими ГРУшниками Александровим та Єрофеєвим добігає кінця в Києві. Очікується, що вирок почнуть оголошувати 18 квітня.
Державне обвинувачення вимагає призначити міру покарання 15 років ув’язнення з конфіскацією майна.

Як писала Новинарня, 14 квітня під час “прямої лінії з народом” президент РФ Володимир Путін, відповідаючи на запитання щодо подальшої долі Надії Савченко, заявив: “Ми в контакті з цього питання з керівництвом України, наші партнери знають нашу позицію, і в таких питаннях краще не забігати наперед”.

Читайте також:
Сили Савченко на межі. Вона закликає Порошенка діяти більш рішуче

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна