Папа Римський і Вселенський патріарх відвідали табір нелегалів на Лесбосі

 

Папа Римський Франциск та Вселенський патріарх Варфоломій у суботу, 16 квітня, прибули на грецький острів Лесбос. Мета цього візиту – підтримати численних нелегальних мігрантів, які перебувають на острові, повідомляє The Wall Street Journal.

Церковні предстоятелі відвідали центр утримання мігрантів “Морія”, де зустрілися з 250 біженцями. Із вісьмома з них Папа, Вселенський патріарх та Архієпископом Афінським і всієї Греції Єронімом ІІ планують пообідати й розпитати їх про їхню долю.

У своєму виступі в центрі для біженців Франциск закликав європейців наслідувати приклад Доброго Самаритянина – “чужинця, який, побачивши людину, що потребувала допомоги, негайно зупинився, щоб їй допомогти”.

Читайте також:
Папа Франциск мобілізував гуманітарну допомогу католиків
для постраждалих від війни в Україні

Замість України Папа їде у Вірменію, Грузію та Азербайджан

 

Як повідомили представники грецької влади, Папа Римський має намір забрати з собою до Ватикану три сім’ї біженців, яким загрожує депортація до Туреччини згідно з останньою угодою між країною та ЄС.

У таборі глави Католицької церкви та Константинопольської й Елладської православних церков підписали спільну декларацію, в якій висловили “глибоку стурбованість трагічним становищем численних біженців, мігрантів та осіб, які шукають притулку, що прибули до Європи, втікаючи від ситуації конфлікту, а в багатьох випадках – від щоденної загрози своєму життю”.

“Спільно й урочисто закликаємо до завершення війни та насильства на Близькому Сході, до справедливого й тривалого миру та гідного повернення тих, що були змушені покинути свої домівки.
Просимо релігійні спільноти посилити зусилля, спрямовані на прийняття, підтримку й захист біженців усіх віросповідань, і щоб усі цивільні та релігійні служби допомоги координували свої ініціативи.
Закликаємо всі країни надавати право на тимчасовий притулок доти, доки існуватиме потреба, надавати статус біженців тим, які відповідають необхідним критеріям, посилити зусилля з надання допомоги та разом з усіма людьми доброї волі діяти на користь швидкого завершення конфліктів, що тривають”, – ідеться в декларації, яку цитує Радіо Ватикану.

Глави церков також наголосили, що “сьогодні Європа постала перед однією з найсерйозніших гуманітарних криз після завершення Другої світової війни”.

Читайте також:
Папа і патріарх Кирил присвятили Україні три пункти історичної декларації.
Тон задала Москва

Після відвідання центру для нелегальних мігрантів Папа Франциск, Патріарх Варфоломій та Патріарх Єронім ІІ разом помоляться та кинуть на воду вінок із квітів – у пам’ять про тих, хто не вижив, намагаючись добратися морем із Туреччини до Євросоюзу.

Візит Папи Римського на Лесбос було сплановано після укладення угоди між Європейським Союзом і Туреччиною, відповідно до якої ЄС може відправляти назад у Туреччину нелегальних мігрантів, які прибувають через турецьку територію.

За умовами угоди, мігрантів, які прибули до Греції нелегально з Туреччини, після 20 березня мають відправляти назад – якщо вони не звернулися із заявою про надання притулку, або якщо таке прохання було відхилено.

Читайте також:
Балканські країни закрили біженцям шлях до ЄС.
Туреччина обіцяє приймати назад мігрантів із Греції

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна