Новий міністр фінансів заперечує наявність у нього офшорів і скаржиться на низьку зарплату

 

Новопризначений міністр фінансів Олександр Данилюк відкидає звинувачення в тому, що він має офшорні компанії за кордоном, і готовий до розгляду питання про його відставку.
Так він відповів сьогодні, 15 квітня, на закиди лідера фракції Радикальної партії Олега Ляшка під час заслуховування урядовців у Верховній Раді.

“Я не є корупціонером. За весь свій час перебування на державній службі я жодного разу не брав хабара. Це не є офшори. В мене немає офшорів. Я ненавиджу корупцію. Я брав активну участь в розробці антикорупційного законодавства і електронного декларування”, – заявив Данилюк.

Він повідомив, що працював в бізнесі більший час свого життя за кордоном. “Робив це прозоро і чисто”, – додав чиновник, який досі був заступником голови адміністрації президента.

“З 2010 року, коли я приїхав сюди (після навчання у США й роботи у Великій Британії), я не займався підприємницькою діяльністю, я весь час працював на державу. Це серйозно позначилося на моєму фінансовому становищі. Може, вас це не хвилює. Але мене і мою родину це хвилює”, – поскаржився Данилюк.

“Якщо ви хочете ставити на голосування питання зняття мене з посади, я це підтримаю.  Але для мене це виклик. Я б в цей уряд навіть не пішов, але коли з’явилася ця ситуація, для мене це виклик. Я бачу свою роль в тому, щоб підтримати цей уряд”, – сказав він.

Раніше у своєму “Фейсбуці” Олександр Данилюк пояснив, чому британський реєстр юридичних осіб повідомляє, що він числиться директором двох компаній.

“Довгий час я жив і працював у Великій Британії. Понад три роки був генеральним директором інвестиційної компанії Rurik Investment Group. У кінці 2010 року я переїхав до України, написавши заяву про складання повноважень керівника компанії і продаж відповідної частки в ній. Із того часу я не займався справами компанії і не отримав від неї жодного доходу”, – наголосив держслужбовець.

“Власне, сама компанія відтоді не вела бізнес-активності, а розпочала реструктуризацію з метою оптимізації витрат. На той час я вже працював в Україні та не брав участі в реструктуризації. Із часу звільнення дохід від діяльності компанії ні в якій формі не отримував”, – додав він.

“Що стосується CEE Investment & Advisory LLP, то там я є не директором, а партнером. Доходи від партнерства — 11 152 фунти — вказані в моїй декларації за 2015 рік. Хочу зауважити, що це не є доходи від підприємницької діяльності. Це гроші, отримані від реструктуризації Rurik Investment Group, якою займалася CEE Investment & Advisory LLP. Я не брав участі в цих процесах, а отримував пасивний дохід як партнер”, – пояснив новий міністр фінансів.

Олександр Данилюк наголосив, зо вся його “бізнес-діяльність у Великій Британії здійснювалася прозоро, у строгій відповідності до законодавства цієї країни. Компанії не були офшорними, а зареєстрованими у Великій Британії. Усі податки (а вони там досить високі) сплачувалися у повному обсязі”.

При цьому Олег Ляшко та його фракція продовжує наполягати на тому, що Данилюк має “дві офшорні компанії у Великій Британії, не вказує ці доходи у своїй декларації”, і з цього приводу потрібно провести розслідування, відправивши Данилюка у відставку.
Так само Ляшко наполягає на процедурі імпічменту щодо президента, в якого виявили офшорні компанії.

Читайте також:
Порошенко розповів, коли здав Roshen Ротшильду та як боротиметься з офшорами

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна