5 кроків на шляху до реформ. Шпаргалка для уряду Гройсмана

 

Новий склад Кабінету Міністрів під керівництвом Володимира Гройсмана насамперед повинен змінити економічну модель розвитку держави, яку практикували більшість попередніх урядів. Адже в підсумку це призвело до обвалу економіки, зниження реальних доходів громадян та боргової кризи, що веде до банкрутства країни. Що слід реалізувати в системі управління державою?

автор: Інститут суспільно-економічних досліджень

Держава має відігравати ключову роль у структурній перебудові вітчизняної економіки за допомогою різних механізмів стимулювання розвитку галузей та спрямування їх до нарощування доданої вартості та експорту. Важливо, щоб держава стала активним гравцем на світовому ринку залучення інвестицій, підтримувала внутрішнього інвестора.

Тому вже до кінця 2016 року в економічній сфері новий склад уряду повинен:

1.         Сформувати стратегію розвитку економіки та чіткий план дій з її імплементації – основу для повернення довіри інвесторів та кредиторів до України. Встановлені економічні цілі, орієнтири розвитку країни потрібні для того щоб інвестор, розробляючи бізнес-план, міг врахувати всі ризики і оцінити свої можливості для управління ними. Це стосується цін і прогнозів бюджетних капітальних вкладень, а також планів розвитку територій. Саме напрацювання та схвалення довгострокової стратегії економічного розвитку України має стати завданням номер один для державної влади на 2016 рік.

2.         Забезпечити своєчасне, прозоре формування Держбюджету-2017, як стимулу економічного розвитку на основі реалістичних макропоказників та узгоджених змін у податковій політиці, зорієнтованого на стимулювання розвитку економіки,  впровадити  механізми середньострокового бюджетного планування та прогнозування.

3.         Створити інституції розвитку економіки, серед яких першочергово вже у 2016 році – Державний банк розвитку та Експортно-кредитне агентство. Важливим є консолідація зусиль уряду та Національного банку задля формування ефективної системи перерозподілу ресурсів фінансового ринку з пріоритетним спрямуванням на реалізацію проектів, що стимулюють економічний розвиток, стабілізації валютного ринку, зниження та утримання рівня інфляції на прийнятному для економіки рівні (не більше 10%), відновлення довіри населення до інститутів фінансового ринку.

4.         В українську господарську практику потрібно запровадити найкращі практики та принципи управління державною власністю. Компонентом стратегії розвитку має стати реформа управління держвласністю (першим кроком є загальнодержавна інвентаризація) з метою ефективного управління державними активами стратегічних галузей економіки, які не підлягають приватизації, але працюють в умовах відкритої конкуренції, через  визначення оптимальної організаційної структури управління.

5.         У процесі взаємодії держави та бізнесу важливим є впровадження моделі “розумної регуляції” – ефективного правового регулювання відносин у сфері господарської діяльності на основі встановлення мінімально необхідних меж втручання держави у підприємницьку діяльність.

З урахуванням нового бачення розвитку суспільно-економічних відносин і функцій, які виконуватиме держава, має бути забезпечений функціональний аудит органів державної влади, створена нова ефективна система державного управління – основа імплементації реформ та розвитку.

Читайте також:
Кабмін Гройсмана отримав річний імунітет

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна