СБУ знайшла викрадені в АТО голландські картини

 

Служба безпеки України знайшла картини, викрадені 2005 року з Музею Західної Фрісландії у голландському місті Горн. Про це  сьогодні, 14 квітня, повідомив голова СБУ Василь Грицак на спільному брифінгу з міністром закордонних справ Павлом Клімкіним та послом Королівства Нідерланди Кейсом Яном Рене Кломпенхауером.

Загалом із нідерландського музею було викрадено 24 картини та сорок срібних старожитностей вартістю майже 10 мільйонів євро.

СБУ вдалося знайти чотири картини ХVII-ХVIII cт.

За словами Грицака, спецоперація з розшуку картин відбувалася в десяти регіонах України протягом чотирьох місяців.

Спочатку правоохоронці встановили місцезнаходження двох із викрадених у Голландії картин. Причому їх було знайдено ще до проведення у Нідерландах референдуму щодо підтримки Угоди про асоціацію України з Євросоюзом.
Але повідомляти про це спецслужба не стала. Як пояснив Василь Грицак, оприлюднення такої інформації, хоч і могло мати позитивний вплив на результати голосування голландців, ризикувало зірвати продовження операції.

Щодо решти картин, то, за оперативними даними СБУ, частина з них знаходиться на тимчасово окупованій території України, а частина може перебувати на території Російської Федерації.

Співробітники спецслужби встановили, що викрадення організувало одне з міжнаціональних кримінальних угруповань, до якого входили вихідці з Донбасу. Операція з пошуку картин в Україні триватиме, запевнив голова СБУ.

Посол Королівства Нідерландів в Україні Кейс Кломпенхауер подякував Службі безпеки за результативну роботу та відзначив важливість міжнародної співпраці правоохоронців у розслідуванні резонансного злочину.

Раніше директор Музею Західної Фрісландії Ед Грідінк в інтерв’ю газеті De Telegraaf заявив, що викрадені картини в руках українських збройних формувань.

За його словами, представники музею їздили в Україну домовлятися про повернення картин, але “бійці” вимагали за них десятки мільйонів євро.

Тоді De Telegraaf зазначала що за спинами неназваного добровольчого батальйону, про який ідеться в статті, “стоять представники спецслужб та ультраправі політики в Україні”.

Зокрема, відбувалися переговори про повернення картин з представником батальйону “ОУН-2” Борисом Гуменюком, який просив грошову компенсацію. На доказ того, що картини у нього, Гуменюк відправив голландцям фото одного полотна зі свіжою газетою “Україна молода”, але згодом припинив перемовини.

Усі картини, згідно з нормами міжнародного права, будуть повернуті голландському музею.

Посол Кломпенхауер подякував СБУ за результативну роботу та відзначив важливість міжнародної співпраці правоохоронців при розслідуванні резонансного злочину.

Тривають оперативно-слідчі дії для притягнення до відповідальності всіх осіб, причетних до викрадення та збуту предметів живопису.

Читайте також:
У Голландії оголосили офіційні результати референдуму про асоціацію з Україною

Європа реалізує асоціацію з Києвом, попри голландський референдум, – Олланд

Порошенко назвав референдум у Голландії “атакою на єдність Європи”

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна