Печерський суд не став арештовувати Каська

 

Печерський райсуд Києва сьогодні, 14 квітня, відмовився задовольнити клопотання прокуратури про арешт екс-заступника генерального прокурора України Віталія Каська.
Таке рішення зачитав головуючий суддя Олег Білоцерківець, повідомила “Українська правда”.

Таким чином, у задоволенні клопотання про арешт і про заставу відмовлено повністю. Водночас суд застосував Каськові запобіжний захід у вигляді особистого зобов’язання.

Захист Каська вже оголосив, що буде оскаржувати й таке рішення.
“Ми таке рішення будемо оскаржувати”, – сказав адвокат Андрій Стельмащук.

Попередньо прокурори на судовому засіданні просили суд обрати Каськові запобіжний захід – арешт – з альтернативою застави в 1,8 мільйона гривень.

У судовому засіданні Віталія Каська підтримували інший екс-заступник генпрокурора Давид Сакварелідзе, лідер “Демальянсу” Василь Гацько, керівник “Центру протидії корупції” Віталій Шабунін та інші активісти.

Заяви про взяття Каська на поруки написали народні депутати Лещенко, Найєм, Заліщук.

Як повідомляла “Новинарня”, 10 квітня працівники прокуратури зачитали колишньому заступнику генерального прокурора Віталю Каську підозру в скоєнні злочину – шахрайстві при отриманні службового житла.
28 березня стало відомо, що генпрокурор Віктор Шокін домігся арешту через суд квартири Каська, яка розташована на бульварі Дружби народів, 14-16, у Києві. За версією слідчих, Віталій Касько вчинив шахрайство, надавши недостовірну інформацію про відсутність постійного житла у Києві та через завищення фактичної кількості членів сім’ї у 2010-2014 роках “незаконно заволодів квартирою у столиці” за рахунок ГПУ.

Читайте також:
За день до суду Касько пояснив, як отримував скандальне житло

Нагадаємо,  заступник генпрокурора Віктора Шокіна Віталій Касько відповідав у Генеральній прокуратурі за міжнародне співробітництво і протягом півтора років вів діалог з європейськими партнерами про арешт і повернення в Україну активів, які були вкрадені чиновниками часів Віктора Януковича.
Після відкриття скандальної справи “діамантових прокурорів”, за розпорядженням генпрокурора, Каськові було доручено весь комплекс питань, пов’язаних із питаннями запобігання корупції й розслідування злочинів службових осіб, які займають особливо відповідальні державні посади.

15 лютого ц.р. Віталій Касько подав у відставку з посади заступника генпрокурора. Він заявив, що нинішнє керівництво прокуратури остаточно перетворило її на орган, де панує корупція і кругова порука, а будь-які спроби змінити це положення речей всередині прокуратури відразу й показово переслідуються.

Як відомо, розслідування щодо “квартир Каська” за п’ятьма статтями 26 січня 2016 року розпочало Національне антикорупційне бюро. Спеціалізована антикорупційна прокуратура 8 квітня передала цю справу Національній поліції. Попри норми КПК, Генпрокуратура почала власне розслідування справи 12 лютого.

Читайте також:
Касько каже, що доводитиме ГПУ свою невинуватість

Деканоїдзе: Справа Каська – зведення рахунків

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна