Донеччина перейшла на держзакупівлі ProZorro першою з усіх областей

 

Верховна Рада 12 квітня схвалила негайне здійснення державних закупівель із застосуванням процедур відкритих торгів і конкурентного діалогу в Донецькій області (ProZorro).
За ухвалення відповідного законопроекту №4199 в цілому проголосували 278 депутатів.

У документі наголошено, що закон “Про державні закупівлі” набуде чинності для місцевих держадміністрацій, органів місцевого самоврядування та військово-цивільних адміністрацій на території Донецької області з дня набуття чинності закону “Про внесення деяких законодавчих змін щодо особливостей використання окремих публічних коштів на території Донецької області”.

Закон “Про здійснення державних закупівель” з цього моменту втрачає силу щодо цих суб’єктів.

Такі зміни вносять до перехідних положень закону “Про державні закупівлі”. Вони передбачають, що закон набуває чинності з 1 квітня для центральних органів виконавчої влади та замовників, які працюють в окремих сферах господарювання, а з 1 серпня – для всіх інших замовників.

Таким чином, відповідно до чинної редакції закону “Про державні закупівлі”, для місцевого самоврядування та військово-цивільних адміністрацій Донецької області він мав би запрацювати з 1 серпня. А прийнятий депутатами законопроект повинен запустити цей процес негайно.

Виконувач обов’язків міністра економічного розвитку й торгівлі Максим Нефьодов  один з ідеологів системи ProZorro – написав з цього приводу в соцмережі: “Ось вам трохи ‪#‎перемоги‬ про публічні закупівлі. Вчора Рада прийняла закон 4199, яким Донецька область прискорено переходить на Систему електронних державних закупівель ProZorro – не в другій хвилі (1 серпня), а з моменту вступу закону в силу. Дякуємо Максиму Єфімову, Віктору Галасюку та Павлові Жебрівському за ініціативу! Донецька область демонструє, що вона може бути модерновою, ефективною та прозорою частиною нової України!”.

 
Голова Донецької ВЦА Павло Жебрівський у свою чергу зазначив: “Верховна Рада підтримала ініційований моєю командою закон про запорогові електронні торги, як пілотний проект в Донецькій області (інші області почнуть такі торги лише з серпня).
Думаю, суттєво зекономимо державні кошти, та й корупція зменшиться. Дуже дякую народному депутату Максиму Єфімову та всім депутатам, які підтримали цю ініціативу”.

 
Нагадаємо, Президент Петро Порошенко 17 лютого підписав закон про публічні закупівлі, який поширює систему електронних торгів ProZorro на всі держзакупівлі в країні. Сам закон Верховна Рада ухвалила 25 грудня 2015 року.

Читайте також:
Із 1 квітня всі держзакупівлі для центральних органів влади будуть електронними

Чому ЗСУ проводять 95% закупівель за корупціогенною
“переговорною процедурою” в одного учасника

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна