Білоруси виходитимуть на пенсію на три роки пізніше

 

Президент Білорусі Олександр Лукашенко 11 квітня підписав указ про підвищення пенсійного віку на три роки. Про це повідомляє білоруський сайт TUT.by.

Як стверджується в повідомленні прес-служби Лукашенка, указ спрямований “на вдосконалення пенсійного забезпечення в умовах зміни соціально-демографічних умов”.

Згідно з документом, підвищення пенсійного віку відбуватиметься поетапно, починаючи з 1 січня 2017 року. Планку підвищуватимуть кожні 6 місяців, аж до досягнення 63 років пенсійного віку в чоловіків та 58 – у жінок.

Близько місяця тому на розгляд президента Білорусі було внесено три варіанти збільшення пенсійного віку: “жорсткий” – до 60 років у жінок і до 65 – у чоловіків, “гендерний” – 60/63 та “м’який” – 58/63.

Обраний Лукашенком останній варіант дозволить зберегти наявне співвідношення працюючих та пенсіонерів до 2023 року.

Зараз у Білорусі жінки виходять на пенсію в 55 років, а чоловіки – в 60, тобто так само, як і в Україні.

Нагадаємо, в нашій державі також неодноразово говорилося про необхідність підвищення пенсійного віку – зокрема, для виконання вимог Міжнародного валютного фонду.

Проте в січні 2016 року президент Петро Порошенко заявив, що такого підвищення поки не буде – з огляду на складну економічну ситуацію в країні.

“Я попросив [у директора-розпорядника МВФ Крістін Лагард під час зустрічі на Всесвітньому економічному форумі в Давосі], щоб у пенсійній реформі прибрали вимогу щодо підвищення пенсійного віку, враховуючи ту складну соціальну ситуацію, в якій опинилася Україна”, – зазначив тоді глава держави.
За його словами, в цьому питанні МВФ пішов назустріч Україні, “тому що ми продемонстрували прогрес в інших напрямах”.

Читайте також:
ЄС скасував майже всі санкції проти Білорусі

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна