Sweden на дроті: тепер будь-хто може подзвонити рандомному шведові

 

Швеція стала першою країною в світі, яка має власний телефонний номер. Відтепер будь-яка людина у світі може зателефонувати за номером +46 771 793 336 і поговорити з випадковим шведом про що завгодно.

Як зазначається на інтернет-сторінці, присвяченій цій ініціативі, рівно 250 років тому, у 1766-му, Швеція стала першою країною в світі, де на законодавчому рівні було заборонено цензуру. І саме до цієї річниці 6 квітня 2016 року було запущено телефонний номер.
Цікаво, що останні шість цифр у ньому при наборі на телефонній клавіатурі утворюють слово Sweden.

Відповісти на дзвінок від іноземця можуть лише ті шведи, які скачали спеціальний додаток. Дзвінок переадресовується учасникам програми, поки хтось із них не відповість.

Судячи зі статистики на сторінці телефонного номера Швеції, найбільше дзвінків (40%) надходить зі США. Також багато телефонують з Великої Британії, Туреччини, Нідерландів та Австралії.

Як повідомляє інтернет-видання “Медуза”, заступник головного редактора цього сайту Олександр Поливанов також зателефонував “Швеції”. Його з’єднали з Даніелем – мешканцем невеликого міста Карлстад, що у центральній частині країни.

Даніель розповів співрозмовнику, що, відколи встановив додаток, поспілкувався вже з трьома людьми: хтось із Туреччини сказав “привіт” і кинув слухавку, ще один абонент узагалі мовчав, а з мешканцем американського штату Техас вони чудово потеревенили.

Телефонувати в Швецію можна й не знаючи шведської мови – більшість шведів чудово розмовляють англійською (а ті, хто не розмовляє, навряд чи встановлюють відповідний додаток на свій телефон).

Але тим, хто хоче привітатися зі співрозмовником шведською, повідомляють, що для цього треба сказати Hallå! або Hej!

З ініціативою запровадити такий єдиний номер виступила Туристична асоціація Швеції. Як зазначається на сайті Theswedishnumber.se, це було зроблено з метою зацікавити іноземців шведською культурою, природою  і типом мислення.

Читайте також:
Рейтинг “найщасливіших міст Європи”: курс на Північ!

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна