Штайнмаєр наполягає на поверненні Росії до G8. Але за двох умов

 

Міністр закордонних справ ФРН Франк-Вальтер Штайнмаєр висловився за повернення Росії до G8 – складу Великої вісімки.
Про це він заявив напередодні зустрічі глав зовнішньополітичних відомств країн Великої сімки, яка починається в неділю, 10 квітня, в японському місті Хіросіма, повідомляє DW.com.

“Я хотів би, побажати, щоб формат G7 не залишався на тривалий час, але щоб ми створили умови для повернення до G8”, – сказав глава німецької дипломатії.

Водночас, за словами Штайнмайера, в поточному році умов для повернення до G8 “у нас ще немає”.

Базовими передумовами для повернення Росії до клубу найбільш розвинутих індустріальних держав очільник МЗС ФРН називає необхідність її вкладу в політичне рішення конфлікту в Україні і тривалу “конструктивну роль” в справі мирного врегулювання в Сирії.

Раніше, в червні 2015 року, Штайнмаєр заявляв, що Захід не міг проігнорувати порушення Росією міжнародного права, однак не зацікавлений в тому, “щоб G8 назавжди перетворилася в G7”, оскільки потребує Росії для врегулювання хронічних конфліктів у сусідніх з Європою регіонах.

У листопаді того ж року міністр назвав аналогічні дві головні умови для повернення Москви в G8 – участь у вирішенні українського конфлікту та в боротьбі проти джихадистів в Сирії.

Нагадаємо, Росію було виключено з Великої вісімки в червні 2014 роки після анексії українського півострова Крим. Тоді лідери провідних світових держав відмовилися брати участь в саміті G8, що його Росія як голова Вісімки повинна була проводити в Сочі. Натомість у Брюсселі було проведено саміт G7.

Читайте також:
“Спільними зусиллями”: з чим приїхали в Москву Штайнмайєр і Керрі

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна