Росія почала якісь дії щодо можливої передачі Україні Сенцова, Кольченка і ще двох політв’язнів

 

Федеральна служба виконання покарань (ФСВП) Росії представить мін’юсту РФ пропозиції щодо передачі чотирьох засуджених у Російській Федерації громадян України для подальшого відбування покарання на батьківщині. Але рішення про передачу українців ухвалить федеральний суд, повідомили в прес-службі МЮ РФ.

“На підставі звернень української сторони, що надійшли 10 березня, мін’юст Росії листами направив до ФСВП доручення підготувати необхідні документи для вирішення питання передачі засуджених Олександра Кольченка, Геннадія Афанасьєва, Олега Сенцова та Юрія Солошенка, а також перевірити наявність або відсутність підстав, що перешкоджають цій передачі”, – ідеться в повідомленні прес-служби, що надійшло на запит “Інтерфаксу“.

У ньому зазначено, що мін’юст України було поінформовано про це того самого дня, тобто 10 березня.

“Під час надходження до мін’юсту Росії документи буде перевірено на відповідність положенням Конвенції про передачу засуджених осіб 1983 року, і за відсутності підстав, що перешкоджають передачі засуджених, будуть спрямовані українській стороні”, – йдеться в прес-релізі.

У відомстві наголосили, що остаточне рішення з питання передачі засуджених російськими судами громадян до держав їх громадянства для відбування покарання ухвалюють федеральні суди РФ.

Нагадаємо, в березні міністр юстиції України Павло Петренко повідомив, що його відомство звернулося до російської сторони про передачу з гуманітарних міркувань засуджених громадян України Олега Сенцова, Геннадія Афанасьєва, Олександра Кольченка та Юрія Солошенка.

Також важливо, що нещодавно визнала кримчан Сенцова й Кольченка громадянами України, хоча раніше юстиція РФ ставилася до них як до росіян, які нібито автоматично набули громадянство Росії після окупації Криму.
25 серпня 2015 року російський суд засудив Сенцова й Кольченка за сфабрикованими обвинуваченнями у скоєнні “терактів” в Криму (відповідно, до 20 та 10 років колонії) і залишив відбувати покарання в Росії.

Нагадаємо, в поданні МЮ України до російського відомства щодо переведення засуджених українців на батьківщину йшлося про те, що псевдошпигун Юрій Солошенко хворий на рак.

Загалом у Росії – понад 30 українських політв’язнів.

Читайте також:
Порошенко не вручив Сенцову Шевченківську премію,
бо сучасна Росія переплюнула СРСР

Політв’язень Сенцов на етапі в Якутію: “За цього режиму правосуддя в РФ неможливе”. ВІДЕОІНТЕРВ’Ю

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна