Банкова: Угода про асоціацію з ЄС не повинна зазнати принципових змін

 

Принципова позиція української сторони після програного референдуму в Нідерландах полягає в тому, що угода про асоціацію з Євросоюзом не повинна зазнавати жодних принципових змін. Таку заяву сьогодні, 8 квітня, під час брифінгу в АП озвучив заступник голови адміністрації президента України Костянтин Єлісєєв.

За його словами, перші пропозиції Європейського Союзу щодо угоди про асоціацію між Україною та ЄС після референдуму в Голландії Україна очікує на найближчому засіданні міністрів закордонних справ ЄС.

“Це питання буде предметом дуже пильної уваги всередині Європейського Союзу, і ми очікуємо, що вже більш-менш конкретні пропозиції вимальовуватимуться, кристалізуватимуться під час наступного засідання Ради міністрів ЄС у закордонних справах, яке відбудеться 18 квітня цього року. Але це будуть лише перші пропозиції”, – зазначив Єлісєєв, екс-представник України у Брюсселі.

Він також висловив переконання, що у міру усвідомлення результатів голландського референдуму та їх впливу на загальноєвропейську єдність вдасться вийти на спільні компромісні варіанти.

“В основі усіх цих варіантів має бути принципова позиція української сторони, яка полягатиме в тому, що угода не повинна зазнавати жодних принципових, кардинальних змін. Її не буде змінено – як іноді звучать думки, що “давайте ми її поділимо на політичну та торговельно-економічну частини”. Справжня угода є цілісною, зміст її непорушний, і тому ми рухатимемося далі”, – наголосив Костянтин Єлісєєв.

Як повідомлялося, 6 квітня в Голландії відбувся консультативний референдум щодо підтримки країною Угоди про асоціацію України та ЄС. За попередніми результатами, 61,1% тих, хто взяли участь у плебісциті, проголосували проти Угоди про асоціацію.
Прем’єр-міністр Нідерландів Марк Рютте заявив, що його країна не може продовжити ратифікацію Угоди про асоціацію між Україною та ЄС за умови, коли значна більшість нідерландців проголосувала проти документа.

Подальші дії щодо Угоди про асоціацію, крім уряду й парламенту Голландії, має бути ухвалене на рівні керівних органів ЄС у Брюсселі.
Французький президент Франсуа Олланд після зустрічі з канцлером ФРН Ангелою Меркель заявив, Франція та Німеччина продовжуватимуть підтримувати асоціацію між Україною та Євросоюзом, незважаючи на результати референдуму в Нідерландах.

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна