Президент розповів, коли буде деокупація Криму й децентралізація для ОРДЛО

 

Президент Петро Порошенко заявляє, що закон про внесення змін до Конституції України щодо децентралізації влади в разі його ухвалення набуде чинності лише після виведення з Донбасу російських військ і відновлення Україною контролю над кордоном з Росією.
Про це він сказав сьогодні, 6 квітня, під час виступу у Національному прес-клубі Японії.

Президент нагадав, що Верховна Рада прийняла в першому читанні законопроект №2217а про внесення змін до Конституції щодо децентралізації.

“Ці конституційні зміни вступлять в силу, як тільки Україна отримає контроль над кордоном з Росією, як тільки Росія виведе свої війська з Донбасу. Але якщо Росія залишить свої окупаційні війська на окупованій території, ми ніколи не зможемо погодитися з будь-якими діями, які будуть спрямовані на легітимізацію окупації. Мінські угоди чітко вказують: іноземні війська повинні бути виведені, контроль над кордоном повернений Україні”, – заявив Порошенко в Токіо.

 

Під час виступу в Національному прес-клубі Японії Петро Порошенко виключив застосування військової сили задля звільнення окупованого Росією Криму.

На запитання щодо схожості ситуації в Криму з проблемою північних територій Японії, Порошенко відповів, що не можна вирішувати спірні питання міжнародного права із застосуванням військової сили. “Наслідки будуть надзвичайно небезпечними. Для врегулювання проблем має використовуватися мова дипломатії”, – підкреслив глава держави.

Президент додав, що Україна ніколи не підтримувала використання мови сили задля звільнення Криму і допомогти вирішити ситуацію може глобальний діалог, інформує прес-служба АП.

“Настали важкі часи для людей, що живуть в Криму. І єдиний шлях, яким ми можемо повернути кримчан, це продемонструвати успіхи України – втілення реформ для підтримання та зміцнення демократії, безвізовий режим з ЄС, відкритість для бізнесу та підвищення рівня життя”, – наголосив Порошенко, відповідаючи на запитання, як він бачить можливість повернення Криму.

Глава держави висловив сподівання, що санкції щодо Росії будуть діяти до повного виведення її військ з території України.
“Я сподіваюсь, що всі країни, які підтримують Україну, скасують санкції як тільки Росія виведе свої війська та настане мир і стабільність на Сході, а також коли будуть виведені війська із Криму”, – підкреслив Петро Порошенко.

Читайте також:
Конституційний Суд дав відповідь щодо змін Основного закону
на “черговій/наступній” сесії ВР. КОМЕНТАРІ

Після приходу до влади лідер російської опозиції готовий повернути Крим Україні

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна