Мін’юст: прокурор Одеської області підпадає під люстрацію

 

Міністерство юстиції підтвердило, що призначений замість Давида Сакварелідзе прокурором Одеської області Микола Стоянов підпадає під люстрацію. Про це йдеться у роз’ясненні Міністерства юстиції України.

Згідно з інформацією, Стоянов підпадає під люстрацію, оскільки в період із 25 лютого 2010 року по 22 лютого 2014 року (загалом 1085 днів) перебував на посадах, щодо яких здійснюються заходи з очищення влади: заступника прокурора Миколаївської області, заступника прокурора Київської області.

Відповідно до вимог закону особа, що у згаданий вище період більше року обіймала посаду керівника чи заступника керівника територіального (регіонального) органу прокуратури України, не має права обіймати посади, щодо яких здійснюються заходи з очищення влади.

Такі посадовці підлягають негайному звільненню після їх поновлення на посаді.

“Одесі «щастить». Прокурором Одеської області призначили Миколу Стоянова, якого Шокін в останній день генпрокурорства відновив на посаді на підставі рішення суду. Стоянов був звільнений ще до люстраційного закону, АЛЕ він взагалі не може займати державні посади, бо підлягає люстрації”, – наголосила у своєму “Фейсбуці” директор Департаменту з питань люстрації Міністерства юстиції Тетяна Козаченко.

За її словами, одразу після відновлення Стоянова на посаді генпрокурор повинен був звільнити його відповідно до Закону “Про очищення влади”, а відповідні документи надіслати до Мін’юсту для включення цієї особи в реєстр.

“Якось Шокін на останній день роботи вибірково зробив тільки «добрі» справи. Самий час в.о. генпрокурора Севруку виконати умови закону”, – наголошує Козаченко.

Нагадаємо, 29 березня, перед тим, як Верховна Рада проголосувала за його відставку, генпрокурор Віктор Шокін поновив Миколу Стоянова на посаді прокурора Одещини на виконання постанови Одеського окружного адміністративного суду.
За якусь годину до того Шокін звільнив з цієї посади Давида Сакварелідзе, який різко його критикував.

Микола Стоянов раніше працював на різних посадах в органах прокуратури Одеської області, в тому числі заступником прокурора області, за часів президентів Кучми та Ющенка був прокурором Миколаївської області, також – помічником генпрокурора.

Саме він у 2010 році закрив справу проти одіозного лідера проросійської партії “Родина” Ігоря Маркова, яку згодом поновлювала ГПУ.

Стоянова вважають людиною колишнього генпрокурора Святослава Піскуна. ЗМІ звинувачували його в організації корупційних схем. За даними сайту 048.ua, він фактично володіє чотирма ресторанами в Одесі, нерухомістю в Одеській, Миколаївській областях та Іспанії, великим автопарком тощо.

2014 року його призначили прокурором Одеської області у 2014 році, але 7 липня того ж року тодішній генпрокурор Віталій Ярема заявив, що Стоянов написав заяву про звільнення.

Пізніше Стоянов оскаржив своє звільнення в суді.

 

Читайте також:
Одесити протестують проти нового-старого прокурора.
Саакашвілі їде в Київ до президента

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна