Словак Міклош відмовляється працювати в уряді з популістами “Батьківщини”, зате приймає умови МВФ

 

Колишній віце-прем’єр-міністр Словаччини Іван Міклош відмовиться від пропозиції очолити Міністерство фінансів України, якщо в одному уряді з ним працюватимуть представники партії ВО “Батьківщина”, яку очолює Юлія Тимошенко.
Про це Міклош заявив в інтерв’ю “Радіо Свобода”.

“Ні, цього я не можу собі уявити. Це просто популізм, і цей популізм дуже небезпечний для України”, – сказав Міклош, відповідаючи на запитання, чи може він уявити себе в одному уряді з міністрами від “Батьківщини”, яка жорстко критикує тарифну політику Кабміну.

“Якщо новий уряд хоче врятувати Україну, то має прийняти передумови співпраці з МВФ. Передовсім не тому, що Україні потрібні гроші від МВФ, а тому, що ці заходи, ці реформи є передумовами для кращого майбутнього українського народу. Важливо мати порядок, порядок в економіці, важливо поліпшити ділове середовище, це передумова для залучення інвестицій, зростання й стабільності”, – підкреслив кандидат на посаду міністра фінансів.

За словами Міклоша, “йдеться не тільки про МВФ, але й про угоду про вільну торгівлю з Європейським Союзом, яка вигідна Україні. Якщо новий уряд цього не зрозуміє, то не буде реального поступу”.

Говорячи про зростання тарифів для українців загалом, Міклош визнав: “Тарифи потрібно дерегулювати, це ясно. На щастя, світові ціни на нафту й газ є низькими, тому не потрібно побоюватися стрімкого росту. Але все одно енергетичні тарифи в Україні є нижчими, ніж собівартість. Проблема полягає в тому, що політики в Україні, а також журналісти, не пояснюють цього людям”.

Також Іван Міклош заявив, що “подальша приватизація – це запорука успіху України, але цей процес має бути якомога більше прозорим”.

Серед “найефективніших методів боротьби з корупцією в Україні” він пропонує зокрема такі важелі, як дерегуляція цін, тарифів і приватизація державних підприємств. “Саме тут є одні з найбільших джерел корупції в Україні”, – зазначає словацький реформатор.

“Крім цього, в першу чергу потрібно завершити податкову реформу, яка лише почалася, треба запровадити значно простішу і нейтральнішу податкову систему. Якщо це станеться, то зменшиться простір для корупції. Також потрібно реформувати податкову і митну служби – скоротити кількість співробітників, запровадити суворі правила, проводити інспекції”, – заявив Міклош.

Протягом року керування Мінфіном України, який може чекати на Міклоша, словацький економіст вважає за потрібне консолідувати публічні фінанси (“це, звичайно, пов’язано не лише з публічними фінансами, але й з реформами у соціальній сфері, системою освіти, охорони здоров’я. Тут потрібно навести порядок і набагато ефективніше витрачати гроші”.

“Другий пріоритет – завершити податкову реформу. Також потрібно продовжити реформу податкової і митної служб, підвищити їхню ефективність і прозорість. Ще одна ділянка – фіскальна децентралізація. Цей процес триває в Україні, але потрібно мати набагато більш прозоріші й передбачувані фіскальні правила. Також Міністерство фінансів частково відповідає за реформування банківського сектору і його відновлення”, – зазначив Іван Міклош.

У розмові з журналістом “Радіо Свобода” словацький економіст визнав, що раніше вважав недоцільним, аби міністрами в Україні були іноземці. На його думку, іноземці мали б бути радниками. Однак тепер думка Міклоша змінилася, і він висловлює бажання працювати на чолі українського міністерства, аби втілити тут досвід словацьких реформ.

“Це правда, спершу я не думав, що можу обійняти цю посаду. [Але] становище зараз особливе, Україна має подолати кризу. Також є консенсус, що на цій посаді має бути людина, яка має досвід проведення подібних реформ. Словаччина в цій царині є однією з найуспішніших країн, і я був віце-прем’єром і міністром фінансів, коли Словаччина проводила такі реформи”, – зауважив Іван Міклош.

На його рішення працювати в Україні вплинули поради друзів – Лешека Бальцеровича (відомий польський економіст-реформатор) та Мікулаша Дзурінди (колишній прем’єр-міністр Словаччини).

“Вони були в Україні два тижні тому, обоє є радниками президента Порошенка. Відбулися переговори, і на них дійшли висновку, що буде корисним, якщо я візьму в цьому участь”, – визнав Міклош.

Іван Міклош закінчив Лондонську школу економіки, був заступником прем’єр-міністра і міністра економіки Словаччини у 1998–2002 роках, заступником прем’єр-міністра і міністром фінансів у 2010-2012 роках, заступником прем’єр-міністра і міністр фінансів у 2002–2006 та 2010-2012 роках. Раніше, в 1991-1992 роках, він був міністром з питань приватизації Словаччини.
В 2004 році журнал Euromoney визнав Івана Міклоша найкращим міністром фінансів року, одночасно у рейтингу Світового банку “ведення бізнесу” його назвали головним бізнес-реформатором.

У лютому 2015 року Міклош став радником міністра фінансів України Наталії Яресько з питань податкової системи, децентралізації і загальної реорганізації державних фінансів.
Іван Міклош є співзасновником словацького аналітичного центру MESA10 та українського Центру економічної стратегії. Також Міклош – член Дорадчої міжнародної ради реформ, яка співпрацює з Національною радою реформ України, член консультаційної ради VoxUkraine.

55-річний Міклош має українське русинське походження. Він уродженець міста Свидник, що на Пряшівщині. Це етнографічна територія Лемківщини, що зараз належить Словаччині.

Про бажання бачити Івана Міклоша міністром фінансів у своєму уряді неодноразово заявляв Володимир Гройсман, кандидатуру якого на посаду прем’єр-міністра висунув Блок Порошенка.
При цьому Міклош наголошує, що може стати членом Кабміну в Україні лише за умови збереження словацького громадянства.
За нинішнім законодавством іноземець не може бути держслужбовцем в Україні. Щоб обійти цю колізію, Гройсман зареєстрував у Верховній Раді законопроект, який передбачає дозвіл іноземцю до 1 травня 2017 року очолити Міністерство фінансів України без набуття громадянства України терміном на один рік.

Читайте також:
Бутусов – напротивагу Міклошу:
Прошу надати право голосу українській діаспорі в Америці та ЄС

Нагадаємо, законодавство Словаччини не передбачає подвійного громадянства. Така сама норма міститься і в Конституції України. Водночас український закон не передбачає вимоги інформувати про вихід з громадянства іншої держави для здобуття громадянства України. Тому міністри-іноземці в уряді Яценюка (американка Яресько та ін.), а також грузинські прокурори в Україні де-факто мають два громадянства – для них не були потрібні особливі законодавчі умови, як для Міклоша.

Попередні коаліційні домовленості у ВР передбачали участь міністрів “Баткьівщини” в уряді.

Читайте також:
У Раді домовилися про нову коаліцію й попередньо поділили портфелі. ШАХМАТКА

“Ідея й пряник”. Як у Раді творять нову коаліцію без Тимошенко

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна