Mossack Fonseca: “Найбільший злив в історії журналістики” – злочин проти приватності

 

Панамський реєстратор офшорів Mossack Fonseca & Co не несе відповідальності за дії компаній, які він заснував, і не брав участь ні в яких протизаконних операціях.
Про це в інтерв’ю агентству AFP заявив співзасновник реєстратора Рамон Фонсека, повідомляє ВВС.

Він назвав публікацію документів злочином.

“Це злочин, кримінальний злочин. Конфіденційність є основоположним правом людини. Кожна людина має право на недоторканність приватного життя, хоч би він був королем чи жебраком”, – сказав Фонсека.

Раніше влада Панами заявила про готовність до співпраці у справах, які можуть бути порушені після публікації “панамських документів”.

Автори розслідування, проведеного Міжнародним консорціумом журналістів-розслідувачів (ICIJ), стверджують, що панамська юридична компанія Mossack Fonseca в низці випадків допомагала клієнтам відмивати гроші, ухилятися від сплати податків та обходити різні санкції.

У документах фірми згадуються 72 колишніх і нинішніх глави різних держав, а також багато відомих компаній і людей, серед них – Петро Порошенко, мер Одеси Геннадій Труханов, Павло Лазаренко, Володимир Путін та ін.

Читайте також:
У Порошенка в рамках світової слідчої кампанії знайшли три “офшорки” замість трасту

Нагадаємо, матеріали про іменитих власників великих офшорних компаній 3 квітня одночасно опублікували міжнародні журналісти-розслідувачі й кілька великих ЗМІ.
Як вказується в матеріалах, джерелом відомостей є величезна кількість документів панамської компанії Mossack Fonseca & Co, отриманих з офісу цієї компанії на Британських Віргінських Островах – одному з найбільших офшорних центрів світу.
Ці документи потрапили в розпорядження німецької газети Süddeutsche Zeitung, яка їх надала в розпорядження своїх колег з Міжнародного консорціуму журналістських розслідувань (ICIJ — International Consortium of Investigative Journalists) і Центру з дослідження корупції та організованої злочинності (OCCRP — Organized Crime and Corruption Reporting Project).

Деякі ЗМІ назвали публікацію “панамських паперів” (Panama papers) “найбільшим “зливом” в історії журнаілстики”.

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна